Kinderagenda

Bos

Wouter is een kabouter. In het Natuurmuseum Groningen kun je met hem mee het bos in. Het is natuurlijk geen echt bos, in het museum, maar wanneer je goed luistert kun je toch vogels horen fluiten. Er zitten nog veel meer dieren verstopt tussen de bomen. Als je het deurtje in de kastanjeboom open doet kun je zien wat Wouter allemaal verzamelt.

In het kabouterbos leer je van alles over de natuur. Dat een boom er in de winter anders uitziet dan in de zomer bijvoorbeeld. Je kunt een specht op een boomstam laten roffelen of met een lieveheersbeestje spelen. Als je genoeg gespeeld en geleerd hebt, dan mag je uitrusten op een stuk boomstam, waar je vader of moeder je kan voorlezen uit een van de boekjes die klaar liggen. Het museum aan de Praediniussingel is geopend di t/m vrij 10-17u, za en zo 14-17u. Toegang ƒ 4,50 voor volwassenen, ƒ 2,50 t/m 12 jaar, tot 4 jaar gratis. Inl 050-673320.

Jan Claeszen Vanaf wo 23 aug zijn er voorstellingen in het poppentheater La Condola in Haarlem. In 'DuvelsJan' verkoopt Jan Claeszen zonder het zelf te weten zijn ziel aan de duivel voor een grote zak geld. Na tien jaar zal de duivel Jan komen halen, dus voor die tijd moet hij een oplossing bedenken.

In 'Rinkelbel' krijgt kabouter Slim van zijn opa te horen dat hij de nieuwe kabouterkoning zal worden. Bosgeest Ragebol wil ook koning worden en bedenkt een slim plan. Maar opa Rinkelbel en hofnar Bibberbang bedenken een nog slimmer plan. 'Duvelsplan' en 'Rinkelbel' zijn bestemd voor kinderen ouder dan 6 jaar. Er zijn ook twee voorstellingen voor kinderen van 3 t/m 5.

Iedere wo, vrij, za en zo, steeds om 14u30, behalve zo ook om 12u, t/m 30 sep, Warmoesstraat 11, toegang ƒ 7 ('Duvelsjan' en 'Rinkelbel') en ƒ 5,50 ('Jan's Streek' en 'Het Slaapzand'). Inl 023-324021.

Ruiken

Waar gebruiken we onze neus eigenlijk voor? Kan hij ons waarschuwen voor gevaar of vertellen waar de lekkerste hapjes te vinden zijn? Bij veel dieren is dat zo. De ree ruikt mensen al op grote afstand. En de vos gebruikt zijn neus om konijnen op te sporen. Als je wilt weten wat je met jouw neus kunt doen, ga dan naar de kindermiddag van Vereniging Natuurmonumenten. Op woensdag 23 aug om 14u in bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a in Rheden. Kosten ƒ 1. Vantevoren aanmelden. Inl 08309-51023.

Speeltuin Ken je Pietje Bell? Misschien hebben je ouders nog een paar boeken van hem in de kast staan want zijn avonturen zijn al heel wat jaren oud. In de Rotterdamse wijk Prinsenland gaat zaterdag een speeltuin open, waar je ook een heleboel kunt beleven, daarom hebben ze hem avonturenspeeltuin Pietje Bell genoemd. In het nieuwe clubgebouw is een tentoonstelling over Pietje, met tekeningen, foto's en boeken.

Zaterdag om 11u30 kun je je in de speeltuin inschrijven voor een wedstrijd. Je krijgt dan een ballon met een kaartje eraan. Om 15u30 laten twee clowns alle ballonsde lucht in gaan. Degene wiens ballon het verst komt - de vinder moet het kaartje opsturen - heeft gewonnen.

Iedereen mag zaterdag ook meehelpen met het bouwen van bruggen en hutten. Een groep padvinders helpt daarbij. Na zaterdag is speeltuin Pietje Bell open ma t/m vrij 9u30-17u30. Er is oa een fort met een klimnet, een loopbrug en schommels en een uitkijktoren met een vijf meter hoge glijbaan.

In het clubhuis worden ook allerlei activiteiten georganiseerd. Iedere woensdagmiddag om 13u30 is er bijvoorbeeld een knutselinstuif. Hattasingel 45, Rotterdam. Inl 010-2668777.

Ganzenbord In Museum Kranenburgh Bergen kun je ganzenbord spelen. Geen gewoon ganzenbord, want als je met de dobbelsteen gegooid hebt dan moet je allerlei vragen beantwoorden over de schilderijen en andere voorwerpen in het museum. Op wat voor dieren de jager op een schilderij aan het schieten is, van welk materiaal een voorwerp is gemaakt, dat soort vragen. In het museum aan de Hoflaan 26 is oa een tentoonstelling van schilderijen en beelden uit de jaren '50 en '60 te zien. Di t/m zo 13-17u, toegang volwassenen ƒ 5, 13 t/18 jaar ƒ 2,50, t/m 12 jaar gratis. Inl 02208-98927.