Beleggers keren zich massaal af van Fugro

AMSTERDAM, 17 AUG. De zwakke halfjaarresultaten van milieu- en technologiefonds Fugro en de sombere vooruitzichten voor het bedrijf zorgden vanochtend voor een enorme koersdaling op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel verloor 9,70 gulden op een tussenstand van 17,90.

AMSTERDAM Behalve Fugro zakte op de binnenlandse markt ookautomatiseerder Getronics na tegenvallende cijfers. Het aandeel werd 2,90 minder waard op 71 gulden. Bij de hoofdfondsen en de obligaties waren er minder hevige fluctuaties. Bij omzetten van redelijke omvang bleef de AEX nagenoeg gelijk op 460,77, een verlies van 0,06 punt.

Uitschieters bij de hoofdfondsen waren Heineken en Philips. Het bierconcern steeg bij veel buitenlandse vraag van 2,50 naar 249,70 gulden. Philips lag vanochtend minder goed bij Amerikaanse beleggers, die vanaf de opening tot 11.00 uur ruim een miljoen stukken aanboden. Dat leidde tot een koersverlies van 1,90 op een koers van 76 gulden.

Nedlloyd heeft in het zwakke tweede kwartaal, waarvan de cijfers gisteren bekend werden, veel last van lage valutakoersen, waaronder de dollar, gehad. Er ging nog eens zestig cent van de koers af op 56 gulden, nadat Nedlloyd gisteren al 4,5 procent van de koers zag afgebrokkeld met een verlies van 2,70 gulden op 56,60.

Ook de obligaties begaven zich niet duidelijk in één richting. De dertigjarige staatslening won drie dubbeltjes, terwijl de bankobligaties met langere looptijd tot vier dubbeltjes verloren. Handelaren kunnen de dollar in ieder geval niets verwijten. De Amerikaanse munteenheid krabbelde ook na de forse steunaankopen van dinsdag verder op. De koers ging ruim een cent omhoog tot 1,6615 gulden. Die stijging zorgde op de andere grote Europese beurzen voor lichte stijgingen van een kwart tot tweederde procent.

NEW YORK De effectenbeurs van New York had gisterenm te lijden van de na-effecten van de voorgaande dag. De Dow Jones-index zakte met 1,76 punt tot 4639,08. Dinsdag was de index met 19 punten omlaag gegaan. De sterke stijging van de dollarkoers van dinsdag werkte door. Die stijging, van bijna een stuiver, was veroorzaakt door verrassende interventies van de grote centrale banken. De koersstijging van de dollar betekent minder goed nieuws voor Amerikaanse bedrijven die het van de export moeten hebben. Verder werd de hoop op een spoedige renteverlaging de grond ingeboord doordat bekend werd dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS in juli met een onverwacht sterke 6,7 procent is gestegen. Een positieve uitschieter op de beurs was Hewlett-Packard. Een beter dan verwachte kwartaalwinst van deze producent van computers en meet- en regelapparatuur zorgde voor een aardige koersstijging van het aandeel.

De dollar liet in New York geen verandering zien. Tegen het einde van de handel lag de koers op 1,6545 gulden , even veel als dinsdag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio maakten de beleggers vandaag pas op de plaats. Nadat de koersen de voorgaande dagen, ingegeven door de forse stijging van de dollar, flink omhoog waren geschoten, onderging de Nikkei-index van 225 fondsen vandaag nauwelijks enige verandering. De belangrijkste beursmeter van Japan sloot met een verlies van 9,03 punten op 18.149,70 punten.