Foto

Foto: AMSTERDAM - De hoofdstedelijke dierentuin Artis beleeft een vruchtbaar jaar. Na de geboorte van onder meer een kameel, een yak, een zebra, een lynx, een vicogne, herten en apen kwamen dit weekeinde een gorilla en een giraffe ter wereld. Vooral het opgroeien van de gorilla wordt zorgvuldig geobserveerd. De dierentuin beschikt pas sinds vijf jaar over een groep van vijf gorilla's en het zou de eerste keer zijn dat een jong daarin met succes opgroeit. Vorige maand gaf een baby-gorilla na zes dagen de geest omdat die niet bij moeder Sindy dronk. De huidige gorilla, vermoedelijk een wijfje, drinkt wel. Het jong is geworpen door de acht jaar oude gorilla Dafina. Twee jaar geleden beviel Dafina van een zoon, Awali, die echter met de fles moest worden grootgebracht en na negen maanden werd overgebracht naar een dierentuin in het Duitse Stuttgart omdat hij niet meer kon wennen in de groep. Awali maakt het in Stuttgart tussen zijn eveneens met de fles grootgebrachte soortgenoten goed. Inmiddels is Dafina oud genoeg om een jong zelf te zogen. De baby-gorilla is ongeveer 1,7 kilo zwaar. Met de kleine giraffe, die inmiddels Rick is genoemd, verloopt alles naar wens. Rick is de zoon van een achttien jaar oude moeder Petra. Vrouwelijke giraffes worden volgens een woordvoerder van de dierentuin 25 tot dertig jaar oud en blijven hun hele leven vruchtbaar. Rick is 1,80 meter hoog, net hoog genoeg om onder zijn 4,5 meter hoge moeder te kunnen staan. Giraffes bevallen volgens de Artis-woordvoerder altijd staande, door te gaan liggen zouden zij zich in de vrije natuur kwetsbaar maken voor roofdieren. Deze gewoonte blijven ze ook in gevangenschap aanhouden. In november wordt de geboorte verwacht van het jong van een andere giraffe, de negen jaar oude Grena. De belangstelling voor de dieren is volgens Artis groot. Veel bezoekers nemen een verrekijker mee om met name het drinken van de gorilla te kunnen volgen. “Men leeft ontzettend mee”, aldus de woordvoerder. (Foto's Jorgen Krielen)