Boete geëist voor vernielen ondergrondse pijpleiding

DORDRECHT, 16 AUG. Drainagebedrijf Schellint uit Klaaswaal moet 15.000 gulden boete betalen omdat het in september vorig jaar bij graafwerkzaamheden in Numansdorp een transportleiding van Defensie heeft stukgetrokken. Dat eiste de officier van justitie gisteren voor de Dordtse rechtbank.

Nadat de graafmachine van Schellint de brandstofleiding naar Woensdrecht had stukgetrokken stroomde 70.000 liter kerosine weg. Daardoor moest honderdduizend liter slootwater worden afgevoerd en tweeduizend ton grond schoongemaakt.

Niet bekend

Officier van justitie A. Verdegaal bracht daar tegenin dat Schellint van de voorgenomen drainageplannen geen melding had gemaakt bij het kabels- en leidingen informatiecentrum (KLIC) in Utrecht. “Bijna alle bedrijven die iets in de grond hebben zijn bij het KLIC aangesloten”, zegt KLIC-woordvoerder A. de Bruin. Nadat een aannemer een zogeheten KLIC-melding heeft gedaan, worden de bij het KLIC aangesloten nutsbedrijven, waaronder Defensie, in kennis gesteld van de voorgenomen werkzaamheden. Op hun beurt laten de nutsbedrijven de aannemer weten wat in de grond ligt. Een plicht tot het doen van een KLIC-melding bestaat echter niet, volgens De Bruin. “Wel heeft de aannemer een onderzoeksplicht.”

Volgens een woordvoerder van Defensie zijn er, in tegenstelling tot wat de advocaat suggereert, geen 'geheime pijpleidingen'. “Daarbij liggen alle leidingen op een standaarddiepte van zestig centimeter onder het maaiveld.” Nieuwe leidingen zullen door de Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) echter 'beduidend dieper' onder de grond worden gelegd. “Dat heeft onder meer te maken met andere landbouwtechnieken”, aldus de woordvoerder van Defensie. Schellint wilde geen mededelingen doen. Uitspraak 29 augustus.