Unix gaat strijd aan met Microsoft

ROTTERDAM, 15 AUG. Vijftig Amerikaanse, Europese en Japanse computerbedrijven hebben afspraken gemaakt over standaarden voor een nieuwe generatie van Unix, een belangrijk besturingssysteem voor middelgrote computersystemen. Zij willen hiermee in staat zijn beter te kunnen concurreren met software-gigant Microsoft. Dit heeft de vooraanstaande Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun vandaag bericht. De formele overeenkomst, onderschreven door onder andere IBM, Hewlett-Packard, Fujitsu, Siemens-Nixdorf en ICL, zal in de Verenigde Staten worden bekendgemaakt.

De overeenkomst is bedoeld om de strijd aan te kunnen met het programma Windows NT van Microsoft, dat ontwikkeld is voor de besturing van met name zogeheten workstations. Dit type computers, onder meer gebruikt door ingenieurs en ontwerpers, is een stuk krachtiger dan gewone pc's.

Microsoft introduceert op 24 augustus Windows 95, waarvan de pc-industrie hoge verwachtingen van heeft. Tegelijk komt een nieuwe versie van Windows NT op de markt. Marktanalisten verwachten dat Microsoft met de nieuwe programmatuur niet alleen zijn dominantie in de pc-branche versterkt, maar ook verder oprukt in het segement van de krachtiger computers. Eerder deze maand maakte het bedrijf een strategisch samenwerkingsverband bekend met computerfabrikant Digital, dat ook Unix-systemen produceert, om Windows NT op Digital-apparatuur te installeren.

Unix is een algemene standaard voor besturingsprogrammatuur, die gedragen wordt door een groot aantal fabrikanten en niet eigendom is van één specifieke partij. Met behulp van een dergelijke 'open standaard' is het mogelijk programmatuur te ontwikkelen die bruikbaar is op verschillende computers, zodat gebruikers niet gebonden zijn aan één fabrikant.

Voor de overgang van de gangbare 32-bits microprocessoren - het 'hart' van de computer - naar snellere 64-bits machines waren nieuwe afspraken voor Unix nodig. Daarin zijn nu, aldus een zegsman van Fujitsu, een aantal van de huidige standaardiseringsproblemen ondervangen.