Koffieprijs 15 cent per half-pondspak omlaag

ROTTERDAM, 15 AUG. De prijs van een half-pondspak koffie gaat vanaf morgen met 15 cent omlaag. Douwe Egberts, Albert Heijn en Max Havelaar hebben tot de prijsverlaging besloten, omdat structureel lagere prijzen op de wereldmarkt de kostprijs van koffie drukken.

Vorige maand besloten Brazilië en Colombia, de twee belangrijkste koffieproducerende landen, de export van koffie te beperken om aanhoudende prijsdalingen op de wereldmarkt een halt toe te roepen. Sindsdien zijn de koffieprijzen op de wereldmarkt weer licht gestegen.

Volgens Douwe Egberts, de grootste Nederlandse koffieproducent, is het te vroeg om te beoordelen of de exportbeperkende maatregelen de koffieprijs structureel omhoog zullen brengen. “Over de toekomstige prijsontwikkeling valt weinig te zeggen, omdat op deze markt te veel factoren een rol spelen”, aldus een woordvoerder.

Vorig jaar stegen de prijzen nog tot recordhoogte door vorstschade in Brazilië. De consument werd in 1994 vijf keer met een verhoging van de koffieprijs geconfronteerd. In januari van dit jaar volgde voor het eerst weer een daling met dertig cent per half-pondspak.

Aroma Rood van Douwe Egberts kost vanaf morgen ongeveer 3,85 gulden per half pond. Voor het AH-huismerk betaalt de klant eveneens ongeveer 3,85 gulden. Koffie van de Stichting Max Havelaar, die koffie direct inkoopt bij boeren in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, verlaagt de prijs tot tussen de 4,15 en 4,30 gulden.