Tien titels en nog steeds lol

De Brabantse Karen van Lith heeft zaterdag voor de tiende keer in successie de nationale damtitel bij de vrouwen behaald. Voor het eerst had ze een barrage nodig. Van Lith eindigde samen met de Limburgse Delia Verhoef en Erna Wanders uit Drenthe op twaalf punten. In december neemt de 29-jarige Van Lith deel aan het WK in Mali. Verhoef en Wanders komen op 26 augustus tegen elkaar uit om te bepalen wie als tweede Nederlandse naar het WK gaat.

Heb je er na tien titels nog wel lol in?

Zeker wel. Het is juist een stimulans voor het WK. Nooit eerder heeft iemand tien nationale titels op rij gewonnen. Niet bij de mannen en niet bij de vrouwen, in geen enkel land. En ik verwacht ook niet dat het ooit iemand zal lukken mijn record te evenaren.

Ging het nu wat moeizamer dan de voorgaande negen keer?

Ja, dat wel. Ik heb dit jaar weinig gespeeld, maar ik was net op tijd in vorm om het toernooi te winnen. Van de eerste partijen verloor ik er nog een paar. Gaandeweg ging het steeds beter en won ik alleen nog maar.

Heb je Verhoef en Wanders vooral verslagen op routine?

Het is wel belangrijk dat ik wat meer ervaring heb dan die twee, maar het is toch vooral wedstrijdritme dat de doorslag heeft gegeven.

Wat verwacht je van het WK?

Ik draai al vanaf 1983 mee op WK's. Toen werd ik achtste, daarna vijfde en tweede. Ik ben een paar keer heel dicht bij de titel geweest. En dat is natuurlijk mijn doelstelling voor dit jaar, de titel, of er op z'n minst zo dicht mogelijk bij komen.

Is het gebruikelijk om een WK in een land als Mali te houden?

Voor dames niet echt. Voor de mannen wel, er komen heel goede mannelijke dammers uit Mali. Vrouwen die dammen zie je er niet, maar misschien dat dit na het komend WK gaat veranderen. Het is toch de bedoeling van het WK dat er een beetje promotie voor het vrouwendammen in Afrika wordt gemaakt.

Er wordt gezegd dat je na het WK stopt, is dat zo?

Nee, beslist niet. Ik ga nog een paar jaar door, bekijk het van jaar tot jaar. Wanders en Verhoef zullen nog even moeten wachten voordat ze de fakkel over mogen nemen.