Omzet Eurotunnel in tweede kwartaal weer teleurstellend

LONDEN, 12 AUG. Eurotunnel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar teleurstellende omzetcijfers behaald. De beheerder van de tunnel onder Het Kanaal kreeg in de maanden april, mei en juni 60,3 miljoen pond (ƒ 153 miljoen) binnen. Financiële analisten in de Londense City hadden gerekend op een omzet van ongeveer 70 miljoen pond.

De tegenvaller komt in het jaar dat Eurotunnel moet bewijzen voldoende inkomsten te kunnen binnenhalen om de grote schuldenlast af te lossen. De verplichtingen van de onderneming zijn de afgelopen jaren gestaag toegenomen, doordat de bouwkosten van de ondergrondse verbinding danig uit de hand zijn gelopen. Ook kon de tunnel pas veel later in gebruik worden genomen dan het bedrijf had voorzien, waardoor Eurotunnel extra kapitaal nodig had. Sommige analisten vrezen dat het bedrijf later dit jaar opnieuw geld van de banken moet lenen.

In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde Eurotunnel een omzet van 41,6 miljoen pond (ƒ 105 miljoen). De cijfers zijn niet te vergelijken met vorig jaar. De onderneming kon toen halverwege het tweede kwartaal pas de tunnel openstellen voor een beperkt aantal treinen. Dat leverde toen niet meer op dan 1,7 miljoen pond. (ANP)