Winst KLM stijgt met 11 procent tot 135 miljoen gulden

ROTTERDAM, 10 AUG. De KLM heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 1995/1996 een nettowinst van 135 miljoen geboekt. Dat is 10,7 procent meer dan in dezelfde periode in 1994, toen het bedrijf een netto winst van 122 miljoen gulden behaalde.

Dat heeft de luchtvaartmaatschappij vanmiddag bekend gemaakt. Het resultaat voor belasting steeg zelfs met 34 procent van 126 miljoen in het eerste kwartaal tot 169 miljoen gulden in dezelfde periode dit jaar. De omzet nam toe van 2.262 miljoen tot 2.307 miljoen gulden. De netto winst steeg minder sterk doordat in het eerste kwartaal een voorziening van 35 miljoen gulden voor belastingen moest worden getroffen.

KLM werd in het eerste kwartaal getroffen door stakingen van de piloten. De verkeersvliegers hielden voor het eerst sinds 1958 de toestellen gedurende twee dagen aan de grond. Het conflict draaide om de kosten van de piloten, die KLM wil terugdringen. Deze acties hadden volgens KLM een nadelig effect op het bedrijfsresultaat van circa 20 miljoen gulden.

De directie van KLM blijft bij haar verwachting dat de winst in het lopende boekjaar licht zal verbeteren. KLM behaalde in het vorige jaar een recordwinst van 470 miljoen gulden.

De kwartaalwinst die KLM vanmiddag bekend maakte was iets lager dan de meeste beursanalisten verwachtten. Analisten hielden rekening met een kwartaalwinst van tussen de 129 miljoen en 148 miljoen gulden. De koers van het aandeel daalde na bekendmaking van de cijfers. Het aandeel noteerde omstreeks het middaguur 59,10 gulden, een verlies van negentig cent.

Ook maakte de maatschappij onlangs bekend op zoek te gaan naar een tweede luchthaven in Europa, aangezien de beoogde uitbreiding van Schiphol KLM niet ver genoeg gaat. Zij zoekt daarbij nog steeds naar een Europese partner. Het bedrijf beschouwt de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia als een serieuze kandidaat.

Zowel de inkomsten als de kosten van KLM worden sterk beïnvloed door de sterke Nederlandse gulden. Per saldo was de invloed van de sterke gulden volgens KLM negatief voor het bedrijfsresultaat en het netto resultaat. Als gevolg van de betere resultaten in het eerste kwartaal verbeterde de financiële positie verder. De ratio rentedragende schulden als percentage van het groepsvermogen verbeterde van 124 naar 113 procent. Ultimo juni 1995 beschikte de KLM over 3,5 miljard gulden aan liquide middelen.

In het eerste kwartaal boekte KLM een vervoersgroei van 11 procent bij een produktietoename van 10 procent. Het passagiersvervoer nam toe met 7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De sterkere groei van het businessclass-vervoer had een positief effect op de ontwikkeling van de gemiddelde opbrengst per passagierskilometer.