Voorkeur muziek

ROSTROPOWITSJ

De dirigent Mstislav Rostropowitsj leidt het Europees Jeugdorkest op 11 aug. 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw. Martha Argerich is de soliste in het Pianoconcert nr 1 van Liszt. Verder op het programma: de Festival ouverture van Sjostakowitsj en de Vijfde symfonie van Prokofjev.

ZOMERCONCERTEN

De pianiste Cristina Ortiz geeft 10 aug. 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw een recital met muziek van Ravel, Brahms, Rachmaninov, Villa-Lobos, Albéniz en Chopin.

De cellist Heinrich Schiff en de pianist Alexei Ljoebimov (op vleugels van Erard en Steinway) geven 13 aug. 20u15 een recital in het Amsterdamse Concertgebouw met muziek van Beethoven (sonates op 5 nr 2 en op 102 nr 2), Oestwolskaja (Grand duet) en Sjostakowitsj (Sonate in d, op 40).

Het Petersen Kwartet speelt 15 aug. 20u15 in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Doelen strijkkwartetten van Beethoven (op 18 nr 4 en op 132) en Blacher (Strijkkwartet nr 2).

Het Brabants Orkest speelt op 16 aug. 20u15 olv Graeme Jenkins in het Amsterdamse Concertgebouw een operaconcert met muziek van Weber, Dvorák, Beethoven, Tsjaikovski en Wagner. De sopraan Charlotte Margiono is de soliste in aria's uit Der Freischütz, Rusalka, Fidelio, Jevgeni Onjegin en Lohengrin.

SONIC ACTS

Met medewerking van het het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gaat in het Amsterdamse Paradiso op 16, 17 en 18 aug. (aanvang steeds 21u) het festival Sonic Acts voor nieuwe elektronische muziek en dans. Elke dag zijn er optredens van studenten van het Kon. Conservatorium. Verder: op 16 aug. Jonathan Impett, Nicolas Collins, Yens & Yens, U-Ziq en dj Pure. Op 17 aug. Jonathan Impett, Michel Waisvisz, Global communications, Link, Reload en dj Dylan Hermelijn. Op 18 aug. Sonja Mutsaers, Normally invisible, Plaid, dj Mark Broom en dj Steve Green.

DOLLARD ORGELFESTIVAL

Voor de achtste keer vindt het tweejaarlijkse Dollard Festival plaats: aandacht voor orgel- en muziekcultuur in Groningen, Friesland en het Duitse Oost-Friesland. De Eems-Dollard-regio is een gebied waar zich vele bijzondere orgels bevinden, waaronder in het Oostfriese Rysum een orgel uit 1457, het oudst bespeelbare van Europa. Belangrijkste onderdeel van het festivalprogramma is de uitvoering tijdens zes concerten van het complete oeuvre van Georg Böhm, hoogstwaarschijnlijk een leermeester van de jonge Johann Sebastian Bach: 13 aug. 20u Martinikerk Groningen; 15 aug. 19u Gereformeerde kerk Stapelmoor (D), 17 aug. 20u St. Georgskerk Weener (D), 18 aug. 20u Hervormde Kerk Noordbroek, 20 aug. 15u en 20u Mennonietenkerk en Ludgerikerk in Norden (D) Inl 050-275884.

AVAILABLE JELLY

Dat jazz of wat daar op lijkt absoluut niet saai hoeft te zijn, wordt al jaren bewezen door het ooit als straatorkest begonnen sextet Available Jelly. De optredens hebben telkens een ander voorprogramma: 11 aug. de gitaristen Terry & Andy van The Ex, 12 aug. Sean Bergin (sax) en Alec Maguire (piano) en 13 aug. Misha Mengelberg (piano) en Achim Krämer (drums). Felix Meritis Amsterdam.

JAZZ MIDDELHEIM

Het NOS jazzfestival is al jaren ter ziele maar de Vlaamse evenknie leeft nog steeds. Een ruwe greep uit de 17 concerten: 11 aug. het trio van pianist Cecil Taylor, 12 aug. Variations on 'A Love Supreme', 13 aug. de Fra Fra Big Band en het trio van pianist Paul Bley, 14 aug. Hank Jones/Kenny Barron en het kwartet van gitarist John Scofield en 15 aug. de Toshiko Akiyoshi/Lew Tabackin Big Band en het kwartet van drummer Max Roach. 11 t/m 15 aug Park den Brandt, Antwerpen, vanaf het Centraal Station bereikbaar met de bussen 17 en 27. Inl 00-3232208326.

CORDUROY'

Acid jazz' die in wezen niets met jazz te maken heeft, maar wel alles met jaren zeventig-cocktailfunk, coltruien en zonnebrillen bij nacht. 11 aug. Arena, Amsterdam.

DOUG SAHM'

Sir Douglas' Sahm en zijn vaste compaan Augie Meyers op het piepende stoomorgel brengen het ijzeren repertoire van de tex mex met hun Last Texas Blues Band. 12 aug. Paradiso, Amsterdam, 13 aug. Boulevard, Den Bosch.