Vergès niet langer advocaat van terrorist Carlos

PARIJS, 10 AUG. De terrorist Carlos, die in Frankrijk wacht op een proces wegens zijn vermeende aandeel in een aantal bomaanslagen in dat land, wordt niet langer verdedigd door de Franse advocaat Jacques Vergès. Dat heeft Vergès zelf verklaard tegenover het persbureau Reuter.

Volgens de advocaat, die onder andere de oorlogsmisdadiger Klaus Barbie verdedigde, heeft hij Carlos, wiens echte naam Illich Ramirez Sanchez is, al zes maanden niet meer in de gevangenis opgezocht. “Onze opvattingen over de strategie voor zijn verdediging en de rol van zijn advocaat verschillen”, aldus Vergès. Volgens de advocaat was hij niet aanwezig op een rechtszitting, dinsdag, waarop werd besloten om Carlos nog een jaar vast te houden terwijl het onderzoek naar zijn rol bij de bomaanslagen nog loopt. Het is niet de eerste keer dat Carlos problemen heeft met zijn advocaten. In januari haakte collega van Vergès, Mourad Oussedik, al af wegens 'problemen in de relatie tussen de advocaat en zijn cliënt'. Naar een andere lid van het advocatenteam, Marie-Annick Ramassamy-Verges, loopt een onderzoek na berichten in de Franse pers dat zij bij Carlos op schoot zat in de gevangenis en aantekeningen maakte over de veiligheidsmaatregelen daar. Carlos, die vorig jaar door Soedan aan Frankrijk werd uitgeleverd, wordt ervan verdacht bij zijn bomaanslagen in Europa en het Midden-Oosten, die hij uitvoerde op instigatie van een aantal Palestijnse en extreem-linkse groeperingen, 83 mensen om het leven gebracht te hebben. (Reuter)