'Tegenoffensief' van Serviërs aangekondigd

BANJA LUKA, 10 AUG. De leiders van de Bosnische en de Kroatische Serviërs, Radovan Karadzic en Milan Martic, hebben gisteren een gezamenlijk tegenoffensief aangekondigd om de Kroaten uit het vorige week veroverde gebied van de Kroatische Serviërs te verdrijven. De Servische president Milosevic gaf hen gisteren de schuld van de militaire nederlaag in de Kroatische Krajina.

Karadzic, de 'president' van de Bosnische Serviërs, en Martic, zijn 'ambtgenoot' van de Serviërs in Kroatië, beloofden gisteren op een gezamenlijke persconferentie in Banja Luka, in het noorden van Bosnië, dat “de Kroaten de hoogst mogelijke prijs” zullen betalen voor hun aanval op de Kroatische Serviërs. Martic wilde niet uitsluiten dat zijn troepen Zagreb en andere steden in Kroatië zullen aanvallen.

Karadzic heeft eerder deze week in een ongewoon scherpe verklaring de Servische president, Slobodan Milosevic, beschuldigd van “verraad” van de zaak van de Kroatische Serviërs. Milosevic kwam gisteren met zijn reactie. Hij zei - zonder hen met name te noemen - dat Karadzic en Martic koppig hebben geweigerd te onderhandelen over een vredesregeling en dat ze hun persoonlijk overleven boven de belangen van hun volk hebben gesteld. “Honderdduizenden mensen zouden zijn ontsnapt aan de afgrijselijkheden van de oorlog als [de Bosnische Serviërs] twee jaar geleden het Vance-Owen-plan hadden geaccepteerd”, aldus Milosevic. “De consequenties van de afwijzing van dialooig zijn het verlies van veel levens, het verlies van grondgebied in de Servische Krajina, een exodus van mensen, onophoudelijk bloedvergieten en een machtsstrijd in de Servische Republiek [in Bosnië]”, aldus Milosevic. “Oorlogshitsers” in Bosnië proberen volgens hem Joegoslavië (Servië en Montenegro) te betrekken bij de oorlog. De verklaring van Milosevic is op haar beurt de scherpste tot dusverre van de Servische leider jegens de leiders van de Serviërs in Bosnië en Kroatië.

In het centrum van Belgrado hebben gisteren voor de tweede keer critici van Milosevic gedemonstreerd tegen de afzijdigheid van de Servische leider tijdens de Kroatische campagne van vorige week. Bij de vorige betoging kwamen tweeduizend Servische nationalisten opdagen, bij die van gisteren tienduizend. Een van de leiders van de Servische oppositie, Vojislav Kostunica, van de Democratische Partij van Servië, zei, refererend aan de Kroatische president Tudjman, dat “Tudjmans bondgenoot in Belgrado zit en luistert naar de naam Milosevic”. De menigte, die werd gezegend door orthodoxe popes, scandeerde leuzen tegen Milosevic en zong liedjes waarin hij werd gehekeld. Tot geweld kwam het niet. Bij de vorige betoging werden de ruiten van de Duitse en Amerikaanse ambassade in Belgrado ingegooid. (Reuter, AP)