Siemerink verstoort voorbereiding van Becker op US Open

CINCINNATI, 10 AUG. Jan Siemerink heeft gisteren Boris Becker verslagen in een sterk bezet tennistoernooi in de Amerikaanse stad Cincinnati. Hij bleek beter bestand tegen het warme en vochtige weer dan de Duitse nummer vier van de wereld, en won de wedstrijd in de tweede ronde met 7-5 en 7-6 (9-7). In de derde ronde stuit hij op de als dertiende geplaatste Zweed Thomas Enqvist.

Becker had sinds de finale op Wimbledon, die hij vier weken geleden van Sampras verloor, wegens een dijbeenblessure geen wedstrijd meer gespeeld. De rust had Becker geen goed gedaan. Op de hardcourt-baan in Ohio zou Becker, die in de eerste ronde vrijaf had, de draad oppakken, was het plan van zijn trainer Nick Bollettieri.

Het voor de Duitser ongewoon vroege aanvangstijdstip (11.00 uur plaatselijke tijd) maakte dat er niet gemakkelijker op. Bovendien bleek de 25-jarige Siemerink in vorm. Becker was nog niet wakker. Hij kreeg in de eerste set vijf breekpunten op de service van Siemerink, maar wist daar niet van te profiteren. “Hij serveerde niet slecht”, zei Siemerink over zijn opponent. “Ik had geen kans hem te breken. Hij kreeg wel kansen, maar slaagde er niet in die te benutten.”

In de tweede set domineerde Siemerink de wedstrijd. Hij dicteerde het spel en gunde zijn opponent nauwelijks kansen. Siemerink leidt in de onderlinge score tegen Becker met 2-1, na een overwinning in Stuttgart 1992 en een nederlaag op Wimbledon, dit jaar in de derde ronde. De Nederlanders steeg vorige week dankzij een finaleplaats in Amsterdam tot de 35ste plaats op de wereldranglijst en komt in de buurt van zijn beste klassering ooit, nummer 24 in 1991. Met zijn zege op Becker verdiende Siemerink nog eens 45 bonuspunten voor zijn ranking.

Becker en Bollettieri waren er voor de eerste slagenwisseling nog van overtuigd dat Becker zou winnen. Becker had zich in München zeer intensief voorbereid op het toernooi. Oud-hoogspringer Carlo Tränhardt had hem daarbij als fitnesstrainer geholpen. Becker was fit en gretig, zei hij. “Het gaat er hier om zoveel mogelijk wedstrijdervaring op te doen voor de US Open”, had Becker aangekondigd. Aan een vroegtijdige uitschakeling dacht hij niet. Na afloop wilde Becker zijn nederlaag niet toeschrijven aan zijn blessure. “Ik had er geen last meer van”, zei Becker. “Maar ik voelde me vandaag niet zo snel op mijn benen. Er waren momeneten dat ik veel beter had moeten bewegen.” Becker had dinsdag al voor opschudding gezorgd door zijn dubbelspelpartner Daniel Vacek met zijn racket in het gezicht te raken, waardoor de Tsjech met een gapende wond bij het oog naar het ziekenhuis moest en vier hechtingen nodig had.

Gisteren werden ook Jevgeni Kafelnikov, Sergi Bruguera en Andrei Medvedev uitgeschakeld. De Rus Kafelnikov verloor met 6-4 en 7-5 van de Duitser Bernd Karbacher, Bruguera met 6-2 en 6-4 van de Italiaan Renzo Furlan en Medvedev met 4-6, 6-1 en 7-6 (7-5) van de Australiër Patrick Rafter. De als eerste geplaatste Andre Agassi versloeg Vacek met 7-6 (7-5) en 6-1. Het enige waar Agassi achteraf niet tevreden over was, was het weer. “Als het zo warm is, heb ik eerlijk gezegd, weinig plezier op de baan”, zei Agassi. (AP)