Kinderagenda

Kinderkookcafé

Koken, bedienen, barkeepen, afrekenen en afwassen. In het kinderkookcafé in Amsterdam kun je het allemaal zelf doen. Kinderkoks van 5 t/m 7 jaar kunnen iedere woensdag (13u30) in de maand augustus een 'high tea' maken, koks van 8 t/m 12 jaar bereiden vrijdags of zaterdags (15u30) een twee-gangen-menu. Iedere kinderkok moet tenminste twee gasten meenemen. Prijs ƒ 10, gasten 2 t/m 5 jr ƒ 5, 6 t/m 12 jr ƒ 10, vanaf 13 jr ƒ 15. Inl 020-6253257.

Knutselen

Zouaven waren soldaten van het krijgshaftige bergvolk Zwawa. Ze kwamen uit Kabylië, in het oosten van Algerije. Frankrijk zag wel wat in deze vechters en nam ze in 1830 in dienst. Zo ontstond het Franse korps Zouaven. In het legermuseum in Delft kun je op vrijdag 11 aug een trekpop in elkaar knutselen. Daarvoor krijg je een kopie van een oude prent waar een Zouave op staat. Van 11-16u. Toegang 4 t/m 12 jaar ƒ 2,50, volwassenen ƒ 4,50. Inl 015-150500.

Rietland

Ze zeggen dat er nog kabouters leven. En dat je kunt zien dat de duivel - toen hij eens heel kwaad was - in het riet heeft gebeten. Je moet er trouwens niet te hard op de grond stampen want die beweegt zo erg dat je natte voeten krijgt. Durf je nog op speurtocht door het rietland van de Wieden? Het bezoekerscentrum zorgt aanstaande zondag voor koffers en schepnetten, om waterproeven mee te doen. Er is ook een 'zintuigenpad' waar je kunt voelen aan steentjes en veren in nesten bijvoorbeeld. Zo leer je alle dieren kennen die leven in het riet. Vissen, en watertorren en karekieten en meerkoetjes. Hoentjes ook en aalscholvers en watervlooien, het wriemelt en scharrelt er van de beesten. Wel goed speuren! Zondag 13 augustus vanaf 13u30. ƒ 5 per gezin. Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster. Inl 05274-6644.

Acteren

Zelf toneel spelen; eerst flink oefenen en dan optreden, verkleed en geschminkt en wel, wie wil dat niet? Het leukste is het dan nog om samen het verhaal te verzinnen, te fantaseren hoe het gaat aflopen. Goed, of niet goed? Wordt het huilen of wordt het lachen? Aanstaande dinsdag kun je als je zes jaar of ouder bent meedoen met een middag theater maken in Schouwburg Odeon in Zwolle. Regisseuse Janny Borst helpt, maar je moet zelf dus goed meedenken. En op tijd komen natuurlijk. Om 14u. Inl 038-214800.

Kijkdozen

Stel je voor: je moet verhuizen naar een ander land. Wat neem je mee? Heel veel mensen hebben zich dat afgevraagd voordat ze naar hotel New York in Rotterdam gingen. Dat was vroeger namelijk geen hotel, maar een hal van waaruit mensen per schip naar verre landen vertrokken. Amerika bijvoorbeeld. Volgende week kun je bij hotel New York een kijkdoos maken. Een hele grote, vier keer zo groot als een schoenendoos. De inhoud moet iets met verhuizen te maken hebben. Za 12 en zo 13 aug 14-16u en wo 16 aug 15-17u. Vanaf 6 jaar. Inl bij de Boekie Boekie Club, 010-4767381

Op wo 16 aug vertellen en spelen Clara Linders en Marieke van Asperen, ook bij hotel New York verhalen, oa 'De vijf brandweermannetjes'. Het is de bedoeling dat het een soort hoorspel wordt. Alle kinderen kunnen meespelen of geluiden maken. Van 4 tot 8 jaar, om 15u. Inl 010-4390500.

Afrika

Om een Afrikaanse dorp te bezoeken hoef je niet helemaal naar Afrika te gaan. In de Apenheul in Apeldoorn is namelijk een dorp uit het land Uganda nagebouwd. Jambo!Bukinda heet het. Je kunt er bananenpannekoeken bakken of muziekinstrumenten maken van blik. Het water komt niet uit een kraan. Dat moet je bij een bron vandaan halen en op je hoofd naar het dorp dragen. Verder kun je een spel spelen, waarbij je moet doen alsof je een wild dier bent, een gorilla, een vleermuis of een olifant. Pas op voor de jager want die heeft een bal waarmee hij je dood kan gooien. Jambo!Bukinda is open iedere di, do en za-middag van 13-16u t/m 31 aug. Deelname is gratis voor bezoekers van de Apenheul/park Berg & Bos. Inl 055-3575700.