Winst KNP BT krijgt op beurs warm onthaal

AMSTERDAM, 9 AUG. De verdubbeling van de halfjaarwinst bij KNP BT is op de Amsterdamse effectenbeurs goed ontvangen. De koers van het aandeel steeg rond het middaguur een gulden tot 53,60. De belangrijkste beursgraadmeter, de AEX, noteerde 460,86, een plus van 1,20 punt.

AMSTERDAM “De cijfers van KNP BT zijn uitstekend”, luidde de algemene opvatting van een aantal beurshandelaren. Analisten hielden rekening met een halfjaarwinst van 255 miljoen. Het werd uiteindelijk 278 miljoen. Ook de uitspraak van bestuursvoorzitter Rob van Oordt dat de vooruitzichten voor de rest van het jaar goed zijn stuwde de koers van KNP BT omhoog.

Het goede beursklimaat werd bovendien ondersteund door de verlaging van de repo-rente (voor speciale beleningen) in Duitsland.

De andere Europese beurzen gaven een verdeelde aanblik. Londen deed het met een winst van 10 punten op 3479 goed. De DAX in Frankfurt opende 3,5 punt lager op 2234 en de CAC-40 in Parijs moest bij opening eveneens verlies toestaan: min 6 op 1949. De obligatiemarkt was in Amsterdam voor de tweede achtereenvolgende dag nauwelijks in beweging te krijgen.

De handel keek verder met spanning uit naar Hoogovens, dat vandaag eveneens halfjaarcijfers naar buiten brengt. De verwachtingen zijn nogal gevarieerd. De winsttaxaties lopen uiteen van 230 miljoen tot 340 miljoen. Het aandeel deed in afwachting van de definitieve cijfers verder weinig: een dubbeltje verlies op 69,80.

Positieve uitschieter was opnieuw Philips-dochter Polygram, dat een record bereikte op 102,60, een plus van 2 gulden. Polygram kelderde vorige week na publicatie van de halfjaarwinst, maar kroop vervolgens weer omhoog. De omzet in het fonds was laag.

De koers van de dollar is vanochtend kort na de opening van de Europese valutamarkten nauwelijks veranderd. De Amerikaanse munteenheid noteerde op de wisselmarkt van Amsterdam 1,5775 vergeleken met 1,5770 aan het einde van de handel gistermiddag.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York was het gisteren opnieuw een rustige dag. Handelaren en beleggers wachten nog steeds op de donderdag en vrijdag te publiceren cijfers over de Amerikaanse economie. De Dow Jones-index eindigde op 4693,32, exact gelijk aan het slot van maandag.

De Dow Jones kwam in de loop van de dag op een verlies te staan van 24 punten, maar wist dat uiteindelijk goed te maken. Het koersverloop bij de obligaties was voor de verandering tegengesteld. De obligatiemarkt was aanvankelijk duidelijk hoger op grond van optimisme over de veiling van Amerikaanse staatsobligaties. Maar toen de vraag van Japanse zijde bleek tegen te vallen, zakten de koersen terug.

Op de valutamarkt in New York kwam nauwelijks verandering in de dollarkoers. Tegen het slot van de handel werd 1,5775 genoteerd. Maandag sloot de dollar in New York op 1,5780.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gebeurde vandaag niet veel. Aanvankelijk heerste er een vaste stemming, maar de Nikkei-index kon de winst die in de ochtenduren was geboekt niet vasthouden. Vooral enkele high-tech-fondsen als Toshiba en OKI moesten terrein prijs geven. Uiteindelijk sloot de Nikkei-index voor 225 fondsen 49,64 punten lager op 16.789,33. Er werden in totaal 400 miljoen aandelen verhandeld.