Commissarissen ontslaan directie Wilton-Fijenoord

ROTTERDAM, 9 AUG. De raad van commissarissen van Wilton-Fijenoord Holding (scheepsbouw, -reperatie en offshore) heeft met onmiddellijke ingang de tweehoofdige leiding van de raad van bestuur ontslagen.

De bestuursleden D. Schuurman en J. Bos proberen vandaag via een kort geding hun afgelopen maandag aangezegde ontslag ongedaan te maken. Dit heeft de secretaris van de raad van bestuur van WFH, M.C. Van Doorn, vanochtend bevestigd.

Het boterde al geruime tijd niet tussen de raad van bestuur van WFH en de commissarissen. Twee maanden geleden werden Schuurman en Bos al door president-commissaris ir. J.J. Kokje op de vingers getikt toen zij op de reparatiewerf Wilton-Fijenoord in Schiedam 300 van de 700 banen wilden schrappen. De betrokkenen hullen zich in afwachting van de rechtszaak nog in stilzwijgen over de achtergronden die tot de huidige bestuurscrisis hebben geleid. Maar als het aan de commissarissen ligt, komen de gewraakte bestuursleden “er bij Wilton-Fijenoord nooit meer in.”

Tegen de zin van de commissarissen in verdwenen er 251 arbeidsplaatsen bij Wilton-Fijenoord, waarbij 191 gedwongen ontslagen vielen. Maar daar bleef het niet bij. Tijdens de saneringsronde bij Wilton maakte Schuurman bekend dat de werknemers met verdere kostenbesparingen rekening dienden te houden. Bovendien eiste de directie dat de produktiviteit met 40 procent zou worden verhoogd.

“De volumes nemen toe, maar desondanks zullen de prijzen nauwelijks verbeteren. Door de valutaverschillen met bijvoorbeeld Mediterrane landen moeten wij bovendien een extra gat van 30 procent overbruggen. We moeten ons kostenpatroon aanpassen”, verklaarde Schuurman bij die gelegenheid.

Vorig jaar heeft Wilton-Fijenoord door de recessie in de scheepsreparatie-sector een verlies geleden van 25 miljoen gulden, tegenover een verlies van 7 miljoen in 1993. De resultaten over 1994 zijn negatief beïnvloed door een eenmalige reorganisatievoorziening van 7,5 miljoen gulden.

Het ontslag van Schuurman en Bos komt op een moment dat het in de andere drie sectoren van de WFH-holding weer iets beter gaat. Zo heeft Verolme Heusden, een van de onderdelen van WFH, een order van 160 miljoen gulden in de wacht gesleept van baggeraar Boskalis. Westminster Dredging, de Britse dochter van Boskalis, heeft een opdracht geplaatst voor de bouw van een grote sleephopperzuiger. Die order biedt Verolme Heusden twee jaar werk. Mede door deze order kwamen Schuurman en Bos tot de conclusie dat het WFH-concern dit jaar geen verlies meer zal maken.