Versnelde opslag hoog radioactief afval bepleit

MIDDELBURG, 8 AUG. Covra NV, de organisatie voor de opslag van radioactief afval, wil al in 1998 hoog radioactief afval opslaan op het industriegebied 't Sloe bij Borssele. Dat is twee jaar eerder dan was voorgenomen.

Het gebouw voor de opslag van hoog radioactief afval is dan nog niet gereed. De Covra wil het radioactieve afval in speciale containers opslaan in loodsen die oorspronkelijk zijn gemaakt voor de opslag van laag- en midden radioactief afval.

In 1989 werd besloten de Covra te vestigen op het industrieterrein vlakbij de kerncentrale in Borssele. Het was oorspronkelijk de bedoeling vanaf 1998 te beginnen met de opslag van hoog radioactief afval, afkomstig van de centrales in Borssele en Dodewaard. De opslagruimten zouden een equivalent van vierduizend ton uranium moeten kunnen bevatten, niet alleen afkomstig van de twee bestaande kerncentrales, maar ook van centrales die nog gebouwd zouden worden. In 1993 werd besloten ook het afval van de onderzoeksreactoren in Petten en Delft in het Sloegebied onder te brengen. De Covra stelde de aanvangsdatum van de opslag van hoog radioactief afval uit tot het jaar 2000 aangezien de speciale opslagruimten dan pas gebruiksklaar zouden zijn.

Volgens directeur H. Codée van de Covra is inmiddels vast komen te staan dat de onderzoeksreactor in Petten zijn hoog radioactief afval niet meer kan bergen. “Vroeger werd het spul afgevoerd naar de Verenigde Staten, maar daar willen ze het niet meer hebben. Nu moet het dus èrgens naar toe.” Volgens Codée levert de tijdelijke opslag in containers geen extra gevaren op. “Die containers zijn getest op de meest verschrikkelijke rampen. Je kunt ze negen meter naar beneden gooien op een scherp voorwerp, je kunt ze tweehonderd meter onder water houden. Dan nog gebeurt er niets.”

De Covra wil de aanvraag voor wijziging van de vergunning binnenkort versturen. Overigens houdt de organisatie nu geen rekening meer met de bouw van nieuwe kerncentrales. De opslagcapaciteit van het hoog radioactieve afval wordt, aldus Codée, verkleind van vierduizend naar driehonderd ton.

Stichting Leefbaar Zeeland, die tegen elke opslag is bij Borssele, heeft al verklaard zich te zullen verzetten tegen de vervroegde opslag van hoog radioactief afval.