'Door lippenstift ga je niet langzamer lopen'

In de tijd van startgelden en sponsorcontracten wordt uiterlijk vertoon steeds belangrijker in de atletiek. Bij de wereldkampioenschappen in Göteborg zijn er dan ook volop blote buiken, opgemaakte gezichten en gelakte nagels te zien. “Het is niet alleen sport, maar ook show.”

GÖTEBORG, 8 AUG. Gail Devers heeft met afstand de langste nagels van alle atletes. Be a lady, hield haar moeder de winnares van de 100 meter horden altijd voor. Dat doet ze. En zeker niet alleen om op te vallen tijdens de wedstrijden. “Ik heb altijd lange, mooie nagels gehad”, zegt Devers. “Daarom lak ik ze. No big deal.”

Ze zorgt wel dat ze er verzorgd uitziet voordat ze de baan opstapt. Want het oog wil ook wat, weet de Amerikaanse. Glamour en glitter zijn belangrijk voor de sport. Ze kunnen voor de atletes als compensatie gelden voor de overmacht aan kracht en snelheid van de mannen, hoewel die ook steeds vaker na de finish een striptease houden en de wereld hun spierbundels tonen. Kijk eens hoe goed ik er uitzie!

Het levert degenen met de meeste uitstraling en mooiste lichamen misschien betere contracten op. Gail Devers vindt het belangrijker dat ouders van de hedendaagse jeugd zien hoe mooi en aantrekkelijk atleten en atletes kunnen zijn. “Dan zullen ze hun kinderen sneller op atletiek doen”, weet de hordenkampioene. “Vroeger zag je alleen maar grote, lelijke vrouwen op de baan. Dat schrikt de mensen af. Gelukkig zijn de atletes er achter gekomen dat ze door een beetje lippenstift niet langzamer gaan lopen.”

Nog lang niet iedereen doet nog mee aan de show. Ze lopen nog steeds rond, de atletes die niets aan hun uiterlijk en uitstraling doen. De grootste tegenpolen zijn wat dat betreft misschien wel twee atletes uit Moskou, hinkstapspringster Yolanda Chen en sprintster Irina Privalova. Het was bij hun presentatie een dag voor de WK al heel duidelijk te zien. Chen, sterk opgemaakt en modieus gekleed, had oorbellen aan beide kanten, armbanden aan beide armen, kettingen om de nek en ringen om acht vingers. Privalova, zonder make-up en op onooglijke sandalen, droeg welgeteld één ring, die van haar vriend.

Op het managementbureau van Jos Hermens, dat Privalova onder contract heeft, zouden ze het niet vervelend vinden als hun cliënte zich wat modebewuster zou gedragen. Maar ze laten haar volledig in haar waarde. Als ze niet wil, is daarmee de kous af. Privalova houdt niet erg van uiterlijk vertoon. Ook is zij bang om op tevallen. De sprintster vreest dat zij en haar familie in Moskou het doelwit van criminelen worden. Dus kan ze zich maar beter koest houden, vindt ze.

Chen woont ook in Moskou. Ze kent de gevaren in de stad, maar ze had nog nooit problemen. “Ik loop nooit over straat. Ik neem altijd de auto.” Ze gedraagt zich uitdagend. Het hoort bij haar image. Of ze zich speciaal voor de wedstrijden opmaakt? Natuurlijk, antwoordt Chen en ze zet grote ogen op. Wat is de naam van haar echtgenoot. “De laatste? Of wil je ze allemaal horen?” De 33-jarige Chen is voor de derde keer getrouwd.

Chen kuste eens bij een wedstrijd in Japan een jurylid op de wang toen hij haar laatste sprong goedkeurde. De man bloosde hevig. “Het hoort erbij”, legt de atlete uit. “Het is niet alleen sport, maar ook show.” Misschien heeft ze die ook veel meer nodig dan Privalova. Hinkstapspringen is vooral bij de vrouwen één van de minder opvallende nummers. De sprint staat volop in de belangstelling en bij dat onderdeel is veelvoudig kampioene Privalova al jaren succesvol. Zij laat haar prestaties spreken. Toch hoort Chen, wereldrecordhoudster, nu ook bij de atletes die een aardig contract hebben bij een van de kledingsponsors.

Veel atletes lopen, springen en gooien tegenwoordig met een blote buik. Ze hebben een topje en een apart broekje aan in plaats van het traditionele pakje in één geheel. Het is een leuk gezicht voor de toeschouwers. Opvallend genoeg loopt de kuise Privalova juist wel met een blote buik en de ondeugende Chen niet. “Ik weet dat een blote buik mooier staat”, zegt ze. “Maar zo'n tweedelig pakje zit me niet lekker. Het stoort me als ik spring. En dan gaat de sport toch voor.”