Bemiddelaar Bildt persona non grata in Kroatië

ZAGREB, 8 AUG. De Kroatische regering heeft de onderhandelaar van de Europese Unie in ex-Joegoslavië, Carl Bildt, tot persona non grata verklaard.

De maatregel is genomen uit ongenoegen over een uitlating van Bildt, vorige week, over Kroatische artilleriebeschietingen op de stad Knin, de hoofdstad van de 'republiek' van de Kroatische Serviërs.

Bildt zei toen dat als de leider van de Kroatische Serviërs, Milan Martic, verdacht kan worden van oorlogsmisdaden wegens een beschieting van Zagreb door zijn troepen, de Kroatische president, Franjo Tudjman, eveneens wegens oorlogsmisdaden moet worden berecht wegens de beschieting van Knin.

Het internationale hof in Den Haag dat oorlogsmisdadigers in ex-Joegoslavië opspoort en berecht heeft Martic onlangs wegens de artilleriebeschieting van Zagreb op de verdachtenlijst geplaatst en een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

De Kroatische regering is die opmerking van de voormalige Zweedse premier in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens Kroatië heeft Bildt nu “zijn geloofwaardigheid” als bemiddelaar verloren. Hij is niet langer welkom in Zagreb. “De Republiek Kroatië kan niet langer met hem samenwerken”, aldus een officiële verklaring van de Kroatische regering.

Bildt reageerde op deze Kroatische verklaring met de opmerking dat de Kroaten “opnieuw laten blijken het pad van de oorlog te verkiezen boven dat van overleg”. Die reactie werd vervolgens door de Kroatische regering als “kwaadaardig en ongegrond” bestempeld. (Reuter, AP, AFP)