In één tent

Een emigrant die na vijftig jaar terug kwam in Nederland toonde zich in een ingezonden brief 'geschokt' door de 'tendentieuze berichtgeving' in de Nederlandse kranten. Aanleiding voor deze ontboezeming die authentiek Hollands aandoet, was een bericht over gedragsregels voor scouts die deelnamen aan de wereldjamboree in Flevoland. “Het in één tent slapen van jongens en meisjes schijnt in Nederland een acceptabele situatie te zijn”, aldus de briefschrijver, die het daar niet mee eens is. “Iedere normale ouder ziet zijn/haar dochter niet graag blootgesteld aan seksuele avances in een padvinderstent.”

Het is een bekend verschijnsel: de emigrant die vele jaren na zijn vertrek in Nederland terugkeert, valt van de ene verbazing in de andere. Padvinders zijn er niet meer, ze heten nu scouts die zich volgens het NOS-journaal ook op vluchtelingenwerk richten - en dat is nog begrijpelijk, want in Flevoland zijn geen paden en wel vluchtelingen.

Maar hoe leg je een teruggekeerde emigrant uit dat er een regel komt dat leden van deze samenleving niet meer dan 25 kilo ineens mogen tillen, dat er wel eens iets fout gaat bij het ontwikkelen van foto's op het ministerie van defensie. En dat bestrijden van drugsoverlast in Rotterdam een 'operatie' is die Viktor heet. Of dat scouts geen hopman meer hebben.

Je zal als emigrant jarenlang padvindersgrappen hebben verteld en dan na terugkomst in de krant lezen dat scout Harry (18) het 'raar' vindt dat op de Jamboree geen condoomautomaten waren. (“Ik ga toch geen condoom halen bij mijn leider of bij de eerste hulp?”)

Over zoveel tendenzen kun je inderdaad alleen maar geschokt zijn.