Georges Onslow

Georges Onslow: String Quintets opp. 38, 39 & 40 (Sony, Vivarte SK 64308)

Het oude-muzieklabel van Sony, Vivarte, is aan zijn honderdste cd toe. Dat wordt gevierd met een typerende opname: eigenzinnige musici die eigenzinnig repertoire spelen. L'Archibudelli, een wisselend ensemble waarvan cellist Anner Bijlsma de kern vormt, voert samen met de Smithsonian Chamber Players drie strijkkwintetten uit van de Franse componist Georges Onslow (1784-1853).

Onslow schijnt wel eens de 'Franse Beethoven' te worden genoemd, maar dat is een tikje overdreven. Deze kwintetten klinken aangenaam en bij vlagen sprankelend - zeker in de interpretatie van Bijlsma en de zijnen - maar heel verrassend zijn ze niet. Beethoveniaanse grilligheid ontbreekt vrijwel, evenals echt verstilde lyriek. Maar de muziek is voldoende de moeite waard om Onslow 'ten onrechte vergeten' te noemen.

De 100ste release wordt geleverd in een box met iets dat aangekondigd wordt als 'het boek' De klankkleur van Vivarte, maar dat is veel te veel eer voor de gezellige, maar tamelijk oppervlakkige interviews met muziekprocudent Wolf Erichson en de drie belanrijkste musici van Vivarte - behalve Bijlsma zijn dat de dirigenten Paul Van Nevel en Bruno Weil. Wel handig is het pasje waarmee in een groot aantal winkels tot eind maart 1996 recht geeft op 15% korting op alle cd's van Vivarte.