Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Cali-kartel onthoofd met arrestatie drugsbaron

MEXICO-STAD, 7 AUG. Het cocaïnekartel van Cali in Colombia is vrijwel onthoofd met de arrestatie gisteren van Miguel Rodríguez Orejuela. Eerder werden zijn broer Gilberto en vier andere leiders van het Cali-kartel aangehouden. Het kartel is verantwoordelijk voor driekwart van de cocaïne die in de Verenigde Staten en Europa op de markt wordt gebracht.

De verrassende arrestatie van Miguel Rodríguez valt samen met een diepe crisis in de regering van president Ernesto Samper. De verkiezingscampagne van Samper is volgens verklaringen van de voormalige penningmeester van de campagne, voor ruim de helft met geld van het Cali-kartel gefinancierd. Samper zou dit hebben geweten. De penningemeester legde zijn verklaring af voor de Colombiaanse justitie. Als gevolg van deze zaak is de Colombiaanse minister van defensie, Fernando Botero, inmiddels afgetreden, ofschoon hij ontkent in strijd met wet te hebben gehandeld. Botero was de campagnemanager van Samper. Naar de president is een parlementair onderzoek ingesteld.

Samper noemde in rechtstreeks op de televisie uitgezonden toespraak de arrestaties “het begin van het einde” van het probleem van de drugshandel. De president zei niet schuldig te zijn aan het aannemen van geld van het kartel en sprak in dit verband van een lastercampagne en van “moreel terrorisme”. Samper vroeg de kijkers zijn regering te beoordelen op haar daden, zoals de arrestaties van de drugsbaronnen.

De 51-jarige drugsbaas Miguel Rodríguez werd gisterochtend vroeg aangehouden in een flat in de stad Cali. Hij was in het gezelschap van zijn eerste echtgenote, een lijfwacht en twee andere personen. Evenals zijn broer twee maanden eerder trachtte Miguel Rodríguez zich bij de komst van de politie te verbergen in een geheime kast in de hoofdslaapkamer van de flat. Hij bood geen verzet tegen zijn arrestatie. Hoe de autoriteiten op het spoor van Rodríguez zijn gekomen, is niet duidelijk. Het hoofd van de nationale politie, generaal José Serrano, wilde alleen kwijt dat de flat al een week in de gaten werd gehouden. Op het hoofd van Miguel Rodríguez stond een beloning van 2,5 miljoen gulden.

Rodríguez werd direct van Cali overgevlogen naar de Colombiaanse hoofdstad Santafé de Bogotá. Tijdens een fotosessie voor de pers zou de drugsbaron hebben gezegd dat president Samper een eerlijke man is en dat hij (Rodríguez) aan niemand geld had gegeven. Waarnemers in Bogotá menen dat de gangster hiermee tracht de autoriteiten gunstig te stemmen. Volgens de openbare aanklager kan Miguel Rodríguez worden veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. Maar volgens de Colombiaanse wet kunnen de drugsbaronnen aanzienlijke strafvermindering krijgen indien ze meewerken met de autoriteiten.

Na de arrestatie van Miguel Rodríguez is van de zevenkoppige leiding van het Cali-kartel alleen Helmer Herrera nog op vrije voeten. In Washington juichten anti-drugsinstanties de arrestatie van Rodríguez toe als de feitelijke onthoofding van het Cali-kartel. Thomas Constantine, hoofd van de drugsbestrijdingsdienst DEA, sprak van een “dodelijke klap” voor de leiding van het kartel. Rodríguez' broer Gilberto werd op 9 juni in Cali gearresteerd. Binnen een maand gaven drie andere topleiders zich over en werd één bij toeval aangehouden. Maar inmiddels zou een nieuwe generatie leiders van het kartel zijn opgestaan om de miljardenhandel van de nu gevangen genomen broers voort te zetten. Er wordt dan ook niet verwacht dat de stroom cocaïne naar Europa en de Verenigde Staten drastisch zal verminderen.