Haringverkoop explosief gestegen

In de maanden juni en juli zijn 4 miljoen haringen meer verkocht dan vorig jaar. Dat betekent een stijging van ruim 20 procent. Dit heeft het Nederlands Visbureau gisteren bekendgemaakt.

In totaal werden in Nederland gedurende het haring-primeurseizoen 24 miljoen haringen geconsumeerd. De goede afzet is mede te danken aan de uitstekende kwaliteit van de haring 1995. Tijdens de laatste week van juli is door het bijzonder warme weer de afzet iets teruggelopen, maar het niveau ligt nog steeds hoger dan vorig jaar. Het is de vraag of er voldoende haring zal zijn tot het volgende seizoen, aldus het Visbureau. Blijft de omzet hoog, dan kan de haring volgend jaar april uitverkocht zijn. De haringvangst is minder voorspoedig verlopen. Om onverklaarbare redenen was de haring voor de - veelal Deense - vissers moeilijk te vinden. Dit jaar is er minder haring aangevoerd dan vorig jaar. Diverse haringgroothandelaren hebben minder voorraad in de vrieshuizen dan wenselijk.