Meevaller inflatie zet effectenbeurs op kleine winst

AMSTERDAM, 4 AUG. Op de effectenbeurs steeg de graadmeter, de AEX-index, vanmorgen bij een dunne handel met 1,13 punten tot 459,73 punten. Een vriendelijke obligatiemarkt steunde de aandelenmarkt.

AMSTERDAM De obligatiekoersen gingen omhoog op het positieve Nederlandse inflatienieuws over juli. “Er werd een inflatie verwacht van 2,1 procent. Dat is uitgekomen op 1,8 procent”, verklaarde een handelaar.

Vanmorgen werd er nauwelijks gehandeld. “De mensen houden hun hart vast. Het wordt spannend volgend week”, constateerde deze handelaar. Beleggers wachtten onder meer op de cijfers van Hoogovens, KNP BT en Elsevier, die volgende week worden gepresenteerd.

Akzo Nobel herstelde zich iets van de klap van gisteren. Toen dumpten teleurgestelde beleggers het chemieconcern na tegenvallend winstcijfers, waardoor het fonds uiteindelijk 7,70 gulden prijsgaf. Vanmorgen keerde het tij voor Akzo Nobel met een plus van vier dubbeltjes op 200,70. Koninklijke Olie, dat gisteren voorspelde dat het de komende maanden minder zal gaan, ging vanmorgen verder achteruit op 195,30, een min van zeven dubbeltjes.

Elsevier was vast gestemd in deze rustige markt. Sinds de gesprekken over de verkoop van Elsevier-dochter Dagbladunie zijn begonnen, vaart de uitgever een vaste koers. Vanmorgen noteerde Elsevier een plus van vier dubbeltjes op 20,40, een stijging van 2 procent. Daarmee was het fonds procentueel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. In maart nog werd voor het uitgeversfonds 14,80 betaald.

De Telegraaf die gisteren duidelijk maakte geïnteresseerd te zijn in de Dagbladunie, werd beloond voor deze mededeling. De beleggers stuwden de koers met 1,10 omhoog tot 195,50. Wegener was eveneens gevraagd. Ook dat krantenconcern wil de Dagbladunie kopen. Op het koersenbord werd een winst opgemaakt van zes dubbeltjes op 124,90.

Collega Wolters Kluwer ging zeer bescheiden omhoog op 142,20, een winst van twee dubbeltjes. VNU, die het Brabants Nieuwsblad kocht van Dagbladunie, trok 8 dubbeltjes aan op 186,80.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen licht hoger geopend. In Amsterdam werd een koers van 1,5610 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,5585 gisteren. De dollarhandel was in afwachting van de in de loop van de middag te publiceren maandelijkse cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Analisten verwachten dat er in juli ongeveer 120.000 banen zijn bijgekomen en dat het werkloosheidspercentage is gestegen van 5,6 tot 5,7.

NEW YORK Op Wall Street waren gisteren de technologiefondsen ineens weer in trek en duwden de Dow Jones-index omhoog tot 4701,42 punten, een stijging van 11,27 punten.

Uitschieters waren IBM, dat met het Italiaanse telecom-concern Stet in zee gaat en winst boekte. Time Warner leverde daarentegen in omdat dochter Time Warner Cable in overleg van de Amerikaanse autoriteiten zijn kabeltarieven met 10 procent verlaagt en miljarden zal steken in de modernisering van zijn kabelnet.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vandaag lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 152,51 punten ofwel 0,9 procent tot 16.741,20. De omzet ging ten opzichte van gisteren fors omlaag van 632 miljoen aandelen naar 350 miljoen.