Westinghouse doet bod van 5,4 mld op CBS

NEW YORK, 2 AUG. Westinghouse Electric zal het Amerikaanse network CBS overnemen voor 5,4 miljard dollar, ofwel 81 dollar per aandeel. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt.

De nieuwe combinatie, die Westinghouse/CBS zal heten, is een machtige speler in de tv-industrie en nog meer in de radio-industrie. Westinghouse/CBS zal met een uitgebreid netwerk van tv- en radiostations meer dan eenderde van het Amerikaanse publiek bereiken. Eergisteren maakte Disney bekend dat het Capital Cities/ABC overneemt voor 19 miljard dollar.

Niet bekend

Westinghouse is een industrieel conglomeraat met een jaaromzet van 8,8 miljard dollar. Het bedrijf heeft al een mediapoot, 'Group W', maar door de overname van CBS, een van de drie grote networks, transformeert het bedrijf zich in een mediaconcern. Westinghouse kampt al enkele jaren met tegenvallende resultaten en ook Jordan heeft daar geen verandering in kunnen brengen.

CBS, bijgenaamd de 'Tiffany network', wordt geleid door Laurence Tisch (72), een self-made belegger. CBS had vorig jaar een omzet van 3,7 miljard dollar. Tisch werd min of meer per ongeluk topman toen hij in 1985 bijna 25 procent van de aandelen van het bedrijf verzamelde. Tisch verkocht minder rendabele onderdelen, zoals de muziekdivisie en de uitgeverij. CBS concentreerde zich geheel op televisie en radio maar hield zich in tegenstelling tot de andere networks ver van kabelinvesteringen. Tisch maakt door de overname een winst van 900 miljoen dollar op zijn belegging.

Westinghouse is producent van onder meer generatoren voor elektriciteitsopwekking en nucleaire energie. Het bedrijf produceert ook defensie-elektronica (radar, veiligheidssystemen) en koelinstallaties. Het onderdeel 'Group W' van Westinghouse, waar radio- en televisiezenders onder vallen, is de laatste jaren het meest winstgevend geweest. Het bedrijf, dat gevestigd is in Pittsburgh, heeft ook een kleine onroerend-goedpoot, die voor ongeveer een half miljard dollar wordt verkocht om de CBS-deal te financieren. Westinghouse heeft plusminus 2 miljard dollar geleend via J.P. Morgan en Chemical Banking en het resterende bedrag zal via dezelfde banken worden gefinancierd.

De twee bedrijven, die samengevoegd Westinghouse/CBS zullen heten, zijn al enkele maanden in gesprek maar het overleg heeft zich in de afgelopen twee weken verhevigd. Tot verbazing van vriend en vijand kondigden Disney en Capital Cities/ABC maandag een fusie aan. Deze transactie van 19 miljard dollar plaatst de overname van CBS een beetje in de schaduw. Al langer circuleerden er geruchten over een overname van CBS door Disney, Turner Broadcasting en een groep rondom Barry Diller.

Sommige analisten denken dat de voorgenomen fusie niet zonder slag of stoot zal worden afgerond. “Het zou mij verbazen als er geen hoger bod van buiten komt”, aldus media-analist Drew Marcus van Alex. Brown Securities. Andere analisten denken dat Tisch nu een definitief besluit heeft genomen en niet meer aan het 'winkelen' is. Een jaar geleden kondigden Tisch en Barry Diller aan dat CBS met QVC zou fuseren. Dat plan ging niet door maar sindsdien was duidelijk dat Tisch zocht naar een overnamepartner.

CBS-topman Laurence Tisch stak in 1986 750 miljoen dollar in CBS via Loews Corp. dat door Tisch en zijn broer wordt geleid. Loews heeft een belang van 18 procent in CBS. Het bedrag waarvoor CBS nu van eigenaar verandert, bezorgt Loews een winst van meer dan 1 miljard dollar. Het aandeel CBS heeft zich sinds 1986 ongeveer verdubbeld.