Poging tot liquidatie in zwembad

AMSTERDAM, 2 AUG. Een 26-jarige man is gisteren voor het oog van honderden badgasten neergeschoten in het Sloterparkbad in Amsterdam. De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht en verkeert volgens de politie in levensgevaar.

Rond drie uur gistermiddag stapte een 26-jarige man in bermuda-shorts op het slachtoffer af, wisselde enkele woorden met hem, haalde vervolgens een pistool uit zijn buiktasje en schoot hem enkele kogels door het hoofd. Toen het slachtoffer al op de grond lag, heeft de dader nogmaals gevuurd. Een getuige zei drie schoten te hebben gehoord.

In het overvolle zwembad, waar veel gezinnen met kinderen aanwezig waren, brak paniek uit. Mensen schreeuwden 'Liggen' en ouders wierpen zich ter bescherming over hun kinderen heen.

Verscheidene getuigen verklaren dat de schutter uiterst koel bleef, na de schoten zijn pistool weer opborg en rustig naar de uitgang 'jogte'. Personeel van het zwembad probeerde de man bij de uitgang tegen te houden en achtervolgde hem, nadat hij zich had losgerukt. Op hun aanwijzingen wist de politie hem snel aan te houden in een bosje in de buurt. Het wapen is later teruggevonden.

De man heeft tegenover de politie inmiddels bekend. Zowel hij als zijn slachtoffer waren bekenden van de politie, aldus een woordvoerder. “Maar geen behoorlijke criminelen. Ze hadden wel eens wat uitgehaald.” De twee kenden elkaar ook. Het motief van de aanslag zoekt de politie “in de relatiesfeer.”

Het is de tweede aanslag op klaarlichte dag en temidden van veel publiek in Amsterdam deze week. Zaterdag werd een crimineel uit het voormalig Joegoslavië door verschillende mannen geliquideerd in een drukke winkelstraat. De politie houdt in deze zaak nog mensen in bewaring, die vandaag zullen worden voorgeleid. “En we zoeken nog naar meer”, zo zei de woordvoerder vanmorgen.