Identiteit drie informanten bekendgemaakt

AMSTERDAM, 2 AUG. De identiteit van drie mogelijke informanten van de regionale criminele inlichtingendienst (RCID) van Kennemerland is tijdens een terechtzitting openbaar gemaakt.

Hun namen staan in het dossier van een 27-jarige man die wordt verdacht van een poging tot verduistering van tien miljoen gulden bij een Amsterdams filiaal van de ABN/AMRO bank. De man stond gisteren terecht voor de Amsterdamse rechtbank.

De drie mannen verklaarden eerder voor de RCID Haarlem te hebben gewerkt. Zij werden aanvankelijk verdacht van medeplichtigheid in de bankfraudezaak en zijn later als getuigen gehoord. De 27-jarige verdachte vecht hun op schrift gestelde verklaringen aan. Zijn advocaat, L. van Kleef, wil de drie alsnog horen, omdat hun beschuldigende verklaringen onterecht zouden zijn. Van Kleef zegt dat de drie met hun verklaringen over de informantenstatus zijn gekomen nadat zij door de Amsterdamse politie waren gearresteerd in verband met de verduisteringskwestie. Zij zouden de Amsterdamse politie over hun Haarlemse CID-werk uitgebreid hebben ingelicht. Normaal gesproken blijft de identiteit van informanten geheim, maar in deze zaak staan de namen gewoon in het dossier.

Van Kleef vindt het bekendmaken van de identiteit van de CID-informanten gelijk staan aan een 'doodvonnis'. Het betreft een exploitant van 06-lijnen, een fiscalist en een belegger in onroerend goed. De fiscalist zou voor een aantal zware criminelen de boekhouding hebben verzorgd. Ook de belegger zou contacten hebben onderhouden met topfiguren uit de georganiseerde misdaad. In mei van dit jaar deed de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) een inval bij het 06-bedrijf. De exploitant wordt verdacht van belastingfraude. Geen van de drie was vandaag voor commentaar bereikbaar.

De rijksrecherche heeft eerder dit jaar een onderzoek ingesteld naar de 'runners' (contactpersonen bij de dienst) van de drie CID-informanten. De conclusies in dit rapport hebben volgens de woordvoerder van de Haarlemse politie de CID'ers van alle blaam gezuiverd. Ze zijn nu gewoon weer aan het werk. De woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of de drie zakenlieden wel of niet hebben samengewerkt met de Haarlemse recherche.

De zaak tegen de 27-jarige verdachte is tot 25 oktober verdaagd.