Uden veroordeeld voor misleidende informatie

UDEN, 1 AUG. De gemeente Uden heeft zich schuldig gemaakt aan een onrechtmatige daad door tegen de eigenaresse van een stuk grond opzettelijk te verklaren dat daarop niet gebouwd mocht worden. De rechtbank in Den Bosch heeft dit uitgesproken. De vrouw claimt nu een schadevergoeding van twee miljoen gulden.

De toenmalige wethouder van Uden, H. Wintjes, heeft zich volgens de rechtbank in de grondtransactie schuldig gemaakt aan “misleiding”. Hij zou de vrouw hebben gezegd dat op het betreffende stuk grond in de toekomst niet gebouwd mocht worden. Hij gaf haar de raad daarom in te gaan op het bod van 100.000 gulden van een makelaar. Later kwam vast te staan dat het schoonmaakbedrijf CSU, waarvan Wintjes commissaris was, op die plaats wel ging bouwen. Verder dat het stuk grond viel in een bestemmingsplan “op een van de meest representatieve plekken van de gemeente” en dat de betreffende makelaar optrad namens CSU.

De juridisch adviseur van de vrouw Uden, zal bij de gemeente twee miljoen gulden claimen. Volgens hem had de vrouw voor het stuk grond van 7.200 vierkante meter één miljoen kunnen krijgen als haar was verteld dat er gebouwd mocht worden. Daarnaast wordt één miljoen gulden geëist wegens renteverlies. De gemeente beraadde zich vanmorgen nog op een reactie, maar wethouder H. van den Brand noemde eerder de claim “absurd hoog”.