Politie in Palermo verijdelt aanslag op bestrijder mafia

ROME, 1 AUG. De politie in Palermo zegt een aanslag te hebben verijdeld op de belangrijkste bestrijder van de mafia, Giancarlo Caselli, de procureur die de leiding heeft over het openbaar ministerie in de Siciliaanse hoofdstad.

Caselli is sinds januari 1993 in Palermo. Hij heeft de fakkel overgenomen van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, de twee mafiabestrijders die in mei en juli 1992 zijn vermoord bij bomaanslagen. Onder Caselli is een aantal belangrijke 'peetvaders' gearresteerd. Bovendien zijn Caselli en zijn rechterhand Roberto Scarpinato, een ander doelwit, de drijvende krachten achter het onderzoek naar de banden tussen mafia en politiek. Hoogtepunt daarin is het proces dat eind september moet beginnen tegen zevenvoudig oud-premier Giulio Andreotti.

Caselli is een van de best-bewaakte mensen van Italië en verplaatst zich nooit zonder escorte. De mafia had toch een zwakke plek gevonden en was van plan een zware bom te laten afgaan op de drempel van het Paleis van Justitie in Palermo. Dat is een zwaar bewaakt gebouw, van de straat gescheiden door een bordes met trappen. Voor de veiligheid is een speciale oprit gemaakt voor auto's van justitie en de politie. Deze kunnen nu op een meter van de deur stoppen. Volgens het plan van de mafia zou een handlanger in het Paleis van Justitie doen alsof hij onwel werd. De mafia zou vervolgens een ambulance vol met springstof voor de deur van het gebouw rijden, in de hoop dat de gebruikelijke controles bij dit gesimuleerde noodgeval achterwege zouden blijven.

De politie wil niet zeggen door wie zij getipt is over de aanslag. Waarschijnlijk is een deel van de informatie afkomstig van een gearresteerde mafioso die is gaan praten. Het plan voor de aanslag op Caselli zou zijn gemaakt door Leoluca Bagarella, vlak voor diens arrestatie eind juni.

Volgens Caselli laat het moordplan zien dat het onverstandig is het leger terug te trekken van Sicilië. Tientallen mogelijke doelwitten voor aanslagen worden nu bewaakt door soldaten, vaak dienstplichtigen, waardoor meer gekwalificeerd politiepersoneel beschikbaar is voor ingewikkelder taken.

Een Tunesische drugshandelaar die in mei is gearresteerd, heeft de justitie verteld dat hij in de cel heeft gehoord dat de mafia een reeks aanslagen in voorbereiding heeft in Rome, Messina en Bologna. De justitie is nog aan het onderzoeken hoe geloofwaardig deze uitspraken zijn.