Verdachten van aanslag Franse metro getekend

PARIJS, 31 JULI. De Franse politie heeft compositietekeningen verspreid van drie Arabisch-uitziende mannen die de politie wil verhoren in verband met de bomaanslag, afgelopen dinsdag, in het metrostation Saint-Michel in het centrum van Parijs.

Bij de aanslag werden zeven mensen gedood en raakten meer dan 86 gewond. Onderzoekers achten de kans groot dat de bomaanslag het werk is van Algerijnse fundamentalisten. Maar de Franse minister van justitie, Jacques Toubon, zei gisteren dat “zolang er geen overtuigend bewijs is, aan geen enkel spoor prioriteit moet worden gegeven, noch mogelijkheden moeten worden uitgesloten.”

De compositietekeningen zijn gemaakt met behulp van getuigen die beweren dat zij vlak voor de aanslag personen hebben gezien die zich verdacht gedroegen. Een van de getuigen zag kort voor de aanslag in het treinstel waar de bom is ontploft een Noord-Afrikaans uitziende man met een sporttas die zich nerveus gedroeg. Volgens de onderzoekers is degene die de bom heeft geplaatst, vlak voordat de bom ontplofte uitgestapt bij het station voor Saint-Michel.

Een andere compositietekening is gemaakt op basis van de verklaring van een politieman buiten dienst, die hoorde dat Arabisch-uitziende mannen op een station ten westen van Parijs vlak voor de aanslag zeiden dat het die avond “heet” zou worden in Saint-Michel.

Algerijnse moslimfundamentalisten verwijten de Franse regering steun aan het militaire bewind in Algerije, dat de fundamentalistische partij, het Front voor Islamitische Redding, FIS, in 1991 een verkiezingsoverwinning ontnam. Frankrijk handhaaft door het hele land strenge controles. In Parijs werden zaterdag meer dan 4000 mensen op hun identiteit gecontroleerd. De valse bommeldingen, die dagen na de aanslag binnenkwamen, zijn volgens de politie in aantal afgenomen. (Reuter)