Vakantie Ajacied Santos heeft te lang geduurd

ROTTERDAM, 31 JULI. Ajax, dat vanmiddag in De Meer de nieuwe selectie presenteerde, heeft gisteren de finale van een vriendschappelijk toernooi in Duitsland verloren van gastheer Borussia Mönchengladbach. Een dag nadat de Amsterdammers tegen Liverpool (5-0) foutloos speelden, leverde een foutenfestival tegen de Duitsers een 5-2 nederlaag op. Het was de eerste nederlaag van Ajax sinds het verlies tegen Feyenoord, op 8 maart dit jaar, in de bekercompetitie.

Ajax schudde zaterdag Liverpool wakker. De Amsterdammers wonnen dankzij drie doelpunten van Patrick Kluivert overtuigend van het Engelse elftal, dat was verzwakt door blessures van sterspelers John Barnes en Ian Rush. Aan het duel tegen Liverpool wilde coach Louis van Gaal zaterdagavond maar weinig conclusies verbinden. Een dag later wist hij meer over zijn selectie. Zo werd duidelijk dat de Braziliaanse nieuwkomer Marcio Santos te lang vakantie heeft gehouden. De verdediger gaf aanvaller Dahlin van Borussia veel te veel ruimte. De Zweed zorgde voor het openingsdoelpunt, op aangeven van de Nederlander Max Huiberts, en bereidde op fraaie wijze het tweede doelpunt voor. Daarnaast viel het spel van Winston Bogarde tegen, als linksachter, maar ook op de linksbuitenplaats.

Pluspunten waren de succesvolle rentree van Arnold Scholten (gekocht van Feyenoord), de progressie van Kluivert en de steeds grotere inbreng van de gebroeders De Boer. “Zij sturen steeds meer bij. Met Blind en Van der Sar zijn zij enorm belangrijk om die gevreesde terugval te vermijden”, zei Van Gaal.

Ajax kwam gisteren, zonder de licht geblesseerde Ronald de Boer en Finidi, nog op gelijke hoogte (2-2) door doelpunten van Litmanen en Scholten. De ploeg had de wedstrijd in de greep, tot aanvoerder Blind zich aan Klinkert vergreep, zijn tweede gele kaart kreeg en het veld moest verlaten. Effenberg maakte 3-2 voor de Duitse bekerwinnaar, Kastenmaier 4-2 en 5-2.

Huiberts, door Mönchengladbach van Roda JC gekocht, speelde uitstekend. Hij verwacht het komende seizoen als linkerspits een basisplaats te veroveren, met Dahlin in het centrum, Sternkopf op rechts en Stefan Effenberg als aangever erachter. Ook als het onverhoopt toch anders gaat, denkt Huiberts zich geen zorgen te hoeven maken. “Dan ben ik gewoon de tweede spits. Nee echt, ik ben hier niet voor de bank.”