Turkse bezittingen in Duitsland weer doelwit aanslagen

BONN, 31 JULI. De golf van aan Koerdische PKK-activisten toegeschreven brandaanslagen op Turkse reisbureaus, winkels, restaurants en culturele centra in Duitsland hield ook in het afgelopen weekeinde aan. Zaterdag en zondag waren er in zeven Westduitse deelstaten veertien van dergelijke aanslagen. Er ontstond voor enkele honderdduizend mark schade, er vielen geen slachtoffers, de politie hield zeven verdachten aan.

In Frankfurt, waar het vorige week al enkele keren tot veldslagen met tientallen gewonden onder de politie en Koerdische deelnemers aan verboden demonstraties was gekomen, hield de politie gisteren in de binnenstad 83 Koerden aan voor registratie van hun persoonsgegevens. Naar eigen zeggen voorkwam de politie daarmee een nieuwe demonstratie voor het station van Frankfurt. De woede van de Koerdische activisten richt zich niet alleen tegen de behandeling van Koerden in Turkije maar ook tegen de aanstaande uitlevering door Groot-Brittannië aan Duitsland van Kani Yilmaz, de in oktober 1994 in Londen gearresteerde Europese leider van de in Duitsland sinds twee jaar verboden PKK.

Vertegenwoordigers van Duitse regionale recherchediensten hebben intussen bevestigd dat zij er vooraf van op de hoogte waren dat de PKK met ingang van 22 juli een dagenlange reeks aanslagen op touw zou zetten. Maar die informatie was niet nauwkeurig genoeg geweest om aanslagen te voorkomen, heette het. De regionale recherche-apparaten (LKA's) zijn het niet eens over de vermoedelijke duur van de hernieuwde Koerdische acties. Het LKA in Nedersaksen zei gisteren te verwachten dat zij vandaag zullen eindigen, maar de recherche in Baden-Württemberg vreest dat zij deze week onverminderd zullen doorgaan.

Van de 1,9 miljoen Turken die in Duitsland leven zijn er circa 500.000 van Koerdische afkomst. Onder hen zouden zich omstreeks 7.500 radicale aanhangers van de PKK bevinden, die onder andere door chantage van Koerdische winkeliers (met “bescherming” als tegenprestatie) en hardhandig optreden tegen “verraders” de wind eronder houden in plaatselijke Koerdische gemeenschappen. Algemeen is de klacht van de recherche dat het sinds het verbod van de PKK veel moeilijker geworden is de gang van activisten na te gaan.