Tsjetsjeense leider wijst bestand met Moskou af

GROZNY, 31 JULI. Vertegenwoordigers van Rusland en de Tsjetsjeense rebellen hebben gisteren een overeenkomst getekend die moet leiden tot beëindiging van de gevechten en het houden van vrije verkiezingen. De Tsjetsjeense leider Doedajev verklaarde enkele uren na de ondertekening van het akkoord door zijn eigen onderhandelingsdelegatie dat de overeenkomst “geen enkele wettelijke waarde” heeft. Volgens Doedajev waren de Tsjetsjeense onderhandelaars “gedurende zes dagen van de buitenwereld afgesloten en verkeerden zij in een feitelijke staat van arrestatie”. Russische onderhandelaars hebben verklaard zich te zullen houden aan de gisteren gesloten overeenkomst met de Tsjetsjeense rebellen. De gevechten in de afvallige republiek zijn ondanks het akkoord doorgegaan. Volgens Russische persbureaus raakte daarbij ten minste één Russische soldaat gewond.

“Dit is juridisch gesproken het einde van de oorlog”, verklaarde de Tsjetsjeense onderhandelaar Oesman Imajev. Hard-line Russische critici bekritiseerden het akkoord. “De tragedie in Tsjetsjenië zal wellicht enigszins in intensiteit afnemen, maar ik geloof niet dat het verdrag effectief zal zijn”, aldus de oppositionele politicus Sergej Baboerin. “Gesprekken met terroristen leiden nooit tot vrede.”

Het zondag gesloten verdrag impliceert een geleidelijke terugtrekking van de Russische troepen uit Tsjetsjenië en de ontwapening van de Tsjetsjeense rebellen. De militaire overeenkomst maakt het voor Moskou mogelijk een niet nader gespecificeerd aantal troepen in de afvallige republiek gelegerd te houden. De status van die troepen zal waarschijnlijk vandaag nader worden vastgesteld. (Reuters, AFP)