The Ex

The Ex. Mudbird Shivers (RecCD 68/Ex 060D)

Mudbird Shivers is voorlopig de laatste cd van de Nederlandse groep The Ex. De band heeft na een bestaan van zestien jaar een pauze ingelast van in ieder geval een jaar. Wat er daarna zal gebeuren is nog onduidelijk. De beslissing komt juist op het moment dat de groep was uitgedijd van een kwartet tot een zeskoppig gezelschap. Op Mudbird Shivers, de twaalfde cd van The Ex is een extra gitarist, Andy, te horen en een tweede zanger, Han Buhrs.

Als Mudbird Shivers definitief de laatste cd van de groep zal blijken te zijn, is het een hermetisch testament. Mudbird Shivers is grimmiger dan de laatste twee cd's van The Ex, waarop folkachtige invloeden te horen waren en bovendien de kalme cello van Tom Cora nog een rol speelde. In de gejaagde muzikale taal van de groep biedt nu vooral de stem van Han Buhrs, die klinkt als een doorleefde oude man maar toch nog soepel zingt, de rustpunten.

De muziek is percussiever geworden. De basgitaar klinkt mee met de losjes bespeelde drums en de stemmen die soms mooi tegen elkaar in zingen dienen meer het ritme dan de melodie. Het is opmerkelijk hoezeer The Ex plotseling klinkt als Einstürzende Neubauten, als in het nummer Ret Roper in het Duits gezongen wordt. Maar de verwevenheid van de klanken van de verschillende instrumenten komt de helderheid niet ten goede. Het pandemonium van gitaar, zang en drums doet bovendien verlangen naar meer dramatische spanning.

    • Hester Carvalho