Seoul arresteert weduwe dissident

SEOUL, 31 JULI. De weduwe van een befaamde Zuidkoreaanse dissident is vanmorgen gearrresteerd nadat zij terugkwam van een illegaal bezoek aan Noord-Korea. De weduwe, de 76-jarige Park Jong Il, werd aangehouden toen zij bij Panmunjom, op de bestandslijn tussen de beide Korea's, Zuid-Korea weer binnenkwam. “Mevrouw Park is zonder toestemming van de regering naar het Noorden gegaan, heeft daar functionarissen van de communistische partij ontmoet, onder wie de Noordkoreaanse leider Kim Jong Il, zij heeft uitspraken gedaan waarin ze kritiek leverde op de regering en heeft een lofzang gehouden op het Noordkoreaanse systeem”, aldus een Zuidkoreaanse veiligheidsfunctionaris. De echtgenoot van Park, dominee Moon Ik-Hwan, werd in 1989 gearresteerd nadat hij eveneens een illegaal bezoek aan Noord-Korea had gebracht. (AFP)