Schumacher stelt fans tevreden met zege in Duitse GP Formule I

HOCKENHEIM, 31 JULI. Met een beteuterd gezicht keek de Engelsman Damon Hill naar de uitzinnige taferelen. Naar de zwart-rood-gouden vlaggenzee op de tribunes. Op televisie zag de Formule-I-coureur hoe 125.000 juichende Duitse toeschouwers de overwinning vierden van hun idool Michael Schumacher op het circuit van Hockenheim.

Voor het eerst sinds de invoering van het WK Formule I in 1950 won een Duitse autocoureur de Grand Prix van Duitsland. Voor de Schot David Coulthard en de Oostenrijker Gerhard Berger. Ruim acht maanden nadat 'Schumi' voor Duitsland de eerste wereldtitel in de Formule I veroverde, schreef hij geschiedenis. En vergrootte hij zijn voorsprong op zijn achtervolgers Hill en Jean Alesi, beiden uitgevallen, tot respectievelijk 21 en 24 punten. “Deze triomf is mooier dan de wereldtitel”, zei Schumacher na afloop. “Het is als een droom, ik kreeg er kippevel van.”

Toeschouwers klommen over de hekken toen Schumacher over de streep reed. Uitgerekend in de bocht waar Damon Hill in de tweede ronde in de zandbak terecht kwam, sloeg de motor van zijn wagen af. Hij moest zich vervolgens door een reddingsauto op sleeptouw laten nemen. Het werd de langzaamste triomftocht ooit door een Formule-I-coureur gemaakt. “Het was niet de bedoeling daar te stoppen, ik reed alleen iets langzamer om naar het publiek te wuiven. Waarschijnlijk door de emoties sloeg de motor af”, verklaarde Schumacher later.

Damon Hill was als winnaar uit de kwalificatiestrijd gekomen. De massaal bekritiseerde Engelsman (vriend en vijand zeggen dat hij de druk niet aankan) straalde zelfvertrouwen uit en liet weten zich met Schumacher te hebben verzoend na de crash van het tweetal in Silverstone. Maar de Grote Prijs van Duitsland duurde voor Hill slechts twee minuten. De achterwielen van zijn auto blokkeerden bij het ingaan de tweede ronde en de bolide spinde in de zandbak. “Ik weet niet wat de oorzaak is”, mompelde Hill. “De achterkant sloeg weg, de wielen blokkeerden en ik had overstuur.”