Rolf Muntz

Rolf Muntz, de enige Nederlandse deelnemer aan het finaleweekeinde, sloot het het golftoernooi in Hilversum af met een ronde van 68, drie slagen onder het baangemiddelde. Het bracht hem op de gedeelde 35ste plaats en leverde hem ruim 10.000 gulden prijzengeld op. Hij verspeelde zaterdag zijn kansen op een hogere positie door een dramatisch slechte ronde van 76.

Hij raakte zaterdag uit zijn ritme doordat hij te traag speelde en door de baancommissarissen werd gewaarschuwd dat hij op moest schieten. Hij besloot 's avonds voor eens en voor altijd zijn voorbereidingsritueel in te korten. Met zoveel succes dat hij zijn prestatie van vorig jaar (31ste) bijna evenaarde en dit weekeinde tenminste uitkwam op dezelfde score als de Duitser Bernard Langer.

De Amerikaanse ster John Daly speelde in Hilversum middelmatig, met drie rondes boven par had hij veertien slagen meer nodig dan de winnaar. Hij vermaakte wel het publiek, met onder meer een drive van 330 meter gisteren op de achttiende hole, maar eindigde op een gedeelde 50ste plaats. “Ik heb het hier naar mijn zin gehad, maar ben een beetje moe. De adrenaline liet me de laatste twee dagen in de steek”, zei Daly na afloop.

Door zijn zege in de Britse Open, vorige week op de baan van Saint Andrews in Schotland, is Daly's roem in de Verenigde Staten inmiddels tot grote hoogte gestegen. De 29-jarige topper stond tot zijn plezier deze week op de cover van Sports Illustrated. En er wordt zelfs gewerkt aan een televisiefilm over zijn leven, waarin naast Daly ook de filmsterren Kevin Costner en Sean Connery voor de hoofdrollen tekenen. De rode draad is de strijd van Daly, die al drie keer is getrouwd, tegen zijn alcoholverslaving.

Gedeeld tweede met Torrance werd de Zweed Michael Jonzon. Als vierde eindigde de Engelsman Derrick Cooper. Vijfde werden de Australiër Terry Price en de Nieuw-Zeelander Frank Nobilo. De gedeelde zevende plaats was voor de Schot Colin Montgomerie, de Engelsen Richard Boxall en Peter Mitchell en de Ier Darren Clarke. Het toernooi wordt volgend jaar wederom in Hilversum gespeeld, het jaar daarna waarschijnlijk in Noordwijk.

    • Remmelt Otten