Personeel VN demonstreert tegen oorlog

Personeel van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft vanmiddag een uur gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van de VN in Genève. De VN-medewerkers willen met de stille demonstratie hun afkeer tonen van de wreedheden in oorlogsgebieden in verschillende delen van de wereld. Ook willen zij de aandacht vestigen op de vaak moeilijke omstandigheden waarin hun collega's in het veld, onder andere in Bosnië, moeten werken. “Als hulpverleners zijn wij vaak doelwit”, aldus een VN-stafmedewerker.

De demonstratie van vanmiddag is de tweede demonstratie van UNHCR-personeel. In april vorig jaar gingen zij voor het eerst in de geschiedenis de straat op, “maar sindsdien is de situatie niet echt verbeterd”, aldus de stafmedewerker. Over de hele wereld werken ruim vierduizend medewerkers voor de UNHCR, van wie zo'n zeshonderd in voormalig Joegoslavië. Vorige week legde VN-ambassadeur voor de mensenrechten, Tadeusz Mazowiecki, zijn functie neer omdat hij niet langer achter het VN-beleid in Bosnië stond. Hij zei niet langer te willen deelnemen aan “een fictieve verdediging van de mensenrechten”.