Oostenrijk strijdt tegen 'wonderdokter'

De Oostenrijkse justitie heeft het afgelopen weekeinde na een maandenlange machtsstrijd met een Duitse 'wonderdokter' besloten dat een aan kanker lijdend meisje tegen de wil van haar ouders moet worden behandeld met chemotherapie.

Erika (32) en Helmut Pilhar (30), de ouders van Olivia (6) zijn in de ban van de Duitse psychotherapeutische dokter Geerd Hamer. Volgens Hamer ligt aan de nierkanker van Olivia een psychisch probleem ten grondslag. De ziekte kan volgens hem alleen genezen via gesprekken waarin de 'psychische schok' wordt blootgelegd, waar de ziekte uit zou voortkomen.

Olivia's ouders, die groot vertrouwen hebben in dokter Hamer, zijn fel gekant tegen de behandeling van hun dochter met chemotherapie of toepassing van andere reguliere geneeswijzen. De poging van talloze Oostenrijkse doktoren, de Oostenrijkse president en de bondskanselier om de ouders te overtuigen van de noodzaak van een traditionele medische ingreep, zijn tot dusver zonder resultaat gebleven.

In juni heeft de Oostenrijkse justitie de ouders uit de ouderlijke macht ontheven en Olivia onder bescherming gesteld van een voogd. De familie is wekenlang ondergedoken in Zwitserland en Spanje om gedwongen behandeling te voorkomen. De Oostenrijkse justitie gaat voorzichtig te werk omdat het meisje een hechte band heeft met haar moeder en een scheiding negatieve gevolgen zou hebben voor haar gezondheidstoestand. De niertumor is inmiddels rond de viereneenhalve kilo groot, vijftien keer groter dan toen hij in mei van dit jaar werd geconstateerd. Volgens doktoren had een snelle operatie het kind kunnen genezen maar is de kans dat het kind de ziekte nu overleeft, klein.

Vorige week werd het gezin Pilhar overgehaald om terug te keren naar Wenen. Vermoed werd dat dokter Hamer zich door de overweldigende belangstelling van de media en de slechte toestand van het kind ongemakkelijk was gaan voelen. De ouders stemden plotseling ook in met chemotherapie. Maar afgelopen vrijdag veranderden zij na een gesprek met Hamer weer van mening.

Na consultatie door de regionale rechter in Neustadt met medische experts, werd daarop besloten om Olivia naar een ziekenhuis in Wenen over te brengen voor een gedwongen behandeling. “U doodt mijn kind” zei Erika Pilhar toen haar dochter werd opgehaald. Zij weigerde mee te gaan omdat dit zou worden uitgelegd als instemming met de behandeling.

Hamer, die in 1986 in zijn geboorteland Duitsland uit de medische stand werd ontheven vanwege zijn opvatting dat kanker een geestesgesteldheid is, heeft een tiental klinieken in Spanje, Oostenrijk, België, Duitsland, Italië en Nederland. In Spanje, waar hij het actiefst is, wordt zijn aanhang geschat op rond de 3000 patiënten. Het Spaanse dagblad El Pais citeerde onlangs een vrouwelijke patiënt van Hamer wiens behandeling succesvol was geweest. “Zij die het emotionele conflict weten op te lossen, genezen, zij dit dat niet kunnen, niet” zei ze. Hamer zou in zijn behandeling een “positieve kijk” op het leven bevorderen. Een Duits onderzoek heeft uitgewezen dat van een vijftigtal kankerpatiënten van Hamer slechts zeven in leven zijn gebleven.

Aanhangers van Hamer hebben een hongerstaking aangekondigd tegen de gedwongen behandeling van Olivia in het Weense ziekenhuis waar zij verblijft. Tegen Hamer, die naar verluidt in Keulen verblijft, is een arrestatiebevel uitgevaardigd op verdenking van marteling en verwaarlozing van een minderjarige.