Omvang van fraude bij Opel groter dan gedacht

FRANKFURT, 31 JULI. De omvang van de corruptie bij het Duitse autoconcern Opel is veel groter dan gedacht. Een woordvoerder van het concern zei gisteren tegenover de krant Welt am Sontag te vrezen dat de fraudekosten oplopen tot circa 20 miljoen mark. Eerder was een bedrag van 11 miljoen mark genoemd.

Inmiddels zijn vijftien werknemers, onder wie drie topmanagers, ontslagen op verdenking van fraude. Onder de ontslagenen waren het lid van de raad van bestuur Enderle en de voorzitter en ere-voorzitter van de raad van commissarissen. Zij zouden onder meer gratis reizen hebben gemaakt en verbouwingen hebben laten verrichten door toeleveranciers in ruil voor contracten met Opel. Het openbaar ministerie van Darmstadt zou bovendien een onderzoek hebben gelast naar de handel en wandel van de voormalige bestuursvoorzitter Ferdinand Beicker en naar de praktijken van oud-directielid Fritz Lohr. Het interne onderzoek bij Opel is nog niet afgerond.

Ook bij een aantal toeleveranciers wordt onderzoek gedaan in verband met de fraudezaak. Onder hen zijn het bouwbedrijf Hochtief in Frankfurt, het aannemingsbedrijf Dyckerhoff und Widmann (Dywidag) en de bedrijven Bender, Lagrange en Dornhöfer. Bij Dywidag zou bewijsmateriaal zijn gevonden dat het bedrijf een gebouw voor Opel zou plaatsen, terwijl het in werkelijkheid ging om renovatiewerkzaamheden aan een privé-woning. In totaal staan 66 werknemers van Opel en 244 werknemers van 40 andere bedrijven onder verdenking.

Volgens berichten in de Duitse media doet Justitie ook bij andere bedrijven onderzoek naar fraude. In dit verband worden de namen genoemd van de autoconcerns Ford-Werke AG, Volkswagen, het conglomeraat Daimler-Benz en het chemieconcern Hoechst. (AP)