Negen jaar voor jonge Marcos wegens fraude

MANILA, 31 JULI. Een Filippijnse rechtbank heeft vanmorgen Ferdinand Marcos, de zoon van de voormalige dictator met dezelfde naam, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Direct na het voorlezen van het vonnis gaf de rechter opdracht om Ferdinand Jr., bijgenaamd Bong Bong, te arresteren. Het is echter onduidelijk waar Bong Bong momenteel verblijft.

Volgens de rechtbank heeft Bong Bong van 1982 tot 1985, toen hij gouverneur was van de provincie Ilocos Norte, zijn belastingformulieren niet ingevuld en geen enkele cent van zijn inkomen aan de fiscus afgedragen. “Als gouverneur van een provincie wist de gedaagde hoe belangrijk belastingen zijn”, aldus de rechter. “Daarom is de conclusie gerechtvaardigd dat hij zeer goed op de hoogte was van de plicht van iedere burger, dus ook de zijne, om belastingformulieren in te vullen en belastingen te betalen.” Vorige week zei de huidige Filippijnse president, Ramos, dat hij een klopjacht wilde organiseren op belastingontduikers.

Volgens waarnemers in Manila is het vonnis de doodssteek voor eventuele toekomstige politieke ambities van Bong Bong. Vorig jaar mei slaagde de jonge Marcos er niet in om een zetel in de Senaat te veroveren. Na zijn nederlaag beschuldigde hij de Filippijnse autoriteiten van verkiezingsfraude en tekende hij beroep aan tegen de uitslag.

Juist als de andere leden van de Marcos-familie week ook Bong Bong in 1986, toen zijn vader de macht verloor, uit naar Hawaï. In 1991 keerde de jonge Marcos echter terug naar zijn vaderland.

Ferdinand Marcos jr. is niet het enige lid van de familie tegen wie een rechtszaak loopt. Ook zijn moeder, Imelda, beroemd om haar luxueuze levensstijl, wordt er van beschuldigd niet genoeg belastingen te hebben betaald. Volgens bronnen op de Filippijnen spreekt de rechtbank binnenkort ook tegen haar een vonnis uit.

Het bewind van Ferdinard Marcos sr. was berucht om zijn inefficiëntie en corruptie. Na de val van de dictator liet zijn opvolger, Cory Aquino, een groot onderzoek instellen naar de financiële handel en wandel van de familie. (AP, Reuter)