Nederlands softbalteam naar Olympische Spelen

Het Nederlands softbalteam heeft zich gistermiddag verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar. Op het kwalificatietoernooi won de nationale ploeg het tweede duel in de best of three-finale tegen Italie: 4-0. Zaterdagavond was Nederland met 7-2 ook al te sterk geweest voor de Europese kampioen.

Voor ruim tweeduizend toeschouwers zorgde De Jong gisteren met een homerun in de vierde inning voor het eerste punt. Een inning later sloeg De Heer - met alle honken bezet - een twee-honkslag waardoor drie speelsters over de thuisplaat konden komen. Door uitstekend werpen en degelijk veldspel kwam de overwinning van de ploeg van bondscoach Elfers daarna niet meer in gevaar. Het olympisch softbaltoernooi wordt niet in Atlanta, maar in het eveneens in de staat Georgia gelegen Columbus gehouden. Acht landen strijden daar om de gouden medaille. Op het wereldkampioenschap van vorig jaar werd Nederland zevende. 'Maar volgend jaar gaan we voor goud', zei Elfers gisteren. De bondscoach wil het aantal trainingsuren voor de nationale ploeg in de aanloop naar de Spelen drastisch verhogen. Daarnaast wil hij met Oranje komend seizoen deelnemen aan de mannencompetitie. Dat laatste zal waarchijnlijk op veel tegenstand van de clubs stuiten.

    • Paul de Lange