Mogelijk gefraudeerd bij verspring-record

ROTTERDAM, 31 JULI. Het wereldrecord verspringen van 8,96 meter dat de Cubaan Ivan Pedrosa zaterdagmorgen in Sestrière haalde, wordt in twijfel getrokken. Volgens Italiaanse kranten stond “een man in een blauwe jas” in de buurt van de apparatuur die de windmeting zou hebben beïnvloed. Aangegeven werd 1,2 meter per seconde, ruim onder de maximaal toegestane twee meter. Het dagblad Corriere della Sera vraagt zich af of er sprake is geweest van toeval of van boze opzet. Pedrosa zelf was zich van geen kwaad bewust. “Ik heb met de sprong gewacht tot de wind ging liggen. Ik weet zeker dat het binnen de limiet was.”

Er was zaterdag veel mist en wind in het op 2.035 meter boven zeeniveau gelegen Italiaanse wintersportoord. Op vier sprongen na was er bij alle pogingen bij het verspringen te veel wind (boven de twee meter). De Amerikaan Streete-Thompson, derde met 8,20, had tijdens zijn beste sprong bijvoorbeeld 4,4 meter rugwind. Desondanks zegt het verantwoordelijke jurylid Morino er van overtuigd te zijn dat zich geen onregelmatigheden hebben voorgedaan. Hij had eerder in de wedstrijd wel mensen in de buurt van de springbak weggestuurd. Niemand heeft een officiële klacht ingediend. De internationale atletiekfederatie IAAF zou alsnog een onderzoek kunnen laten instellen.

De 22-jarige Pedrosa is pas de vijfde niet-Amerikaan die deze eeuw het wereldrecord verspringen op zijn naam bracht. De legendarische Jesse Owens sprong in 1935 als eerste over de acht meter. Later was Bob Beamon bijna 23 jaar de atleet met de verste sprong. Hij kwam in 1968 in Mexico-Stad tot de magische afstand van 8,90 meter. Pas in 1991 verbeterde Mike Powell die afstand door in Tokio 8,95 te springen. Pedrosa landde zaterdag in Sestrière één centimeter verder. De Cubaan verwacht dat heel gauw, misschien al over anderhalve week bij de WK in Göteborg, de negen-metergrens zal worden overschreden. “Ik kan het, anderen kunnen het ook.”

Pagina 13: Pedrosa kan uitsluitend naar zijn Ferrari kijken

De Cubaanse verspringer Ivan Pedrosa werd door zijn sprong van 8.96 meter eigenaar van een Ferrari Spider ter waarde van 200.000 gulden. Dat is bij de wedstrijd in Sestrière de gebruikelijke prijs voor een atleet die een wereldrecord verbetert. Vorig jaar reed polsstokhoogspringer Sergei Bubka in een Ferrari weg. Dat lukte Pedrosa zaterdag niet. Hij heeft nog geen rijbewijs. Ook is het niet waarschijnlijk dat hij in zijn eigen land, Cuba, brandstof voor het voortuig zou kunnen krijgen. Toch besloot hij de wagen naar huis in Havana te laten vervoeren. “Het is belangrijk om een auto te hebben. Wat er verder mee gebeurt, zie ik later wel.”

Pedrosa, 1.77 meter lang, zegt al vanaf het moment dat hij ging verspringen van een wereldrecord te hebben gedroomd. Hij was toen 12 jaar oud. In '90 sprong hij voor het eerst over de acht meter. Bij de Olympische Spelen van Barcelona in '92 werd hij vierde. Dit seizoen maakt hij bij vrijwel elke wedstrijd indruk. Eerder deze maand vestigde hij in Salamanca met 8,71 de beste seizoensprestatie. In Sestrière kwam hij bij zijn zesde en laatste poging tot zijn wereldrecordsprong. Pedrosa was uitzinnig van vreugde. “Ik wist dat ik het record kon pakken. In maart miste ik maar net de negen meter.” Hij kwam toen in het Argentijnse Mar del Plata tot 9,03, maar de sprong werd ongeldig verklaard.

Bij de WK in Göteborg, dat komende vrijdag begint, wil Ivan Pedrosa in een rechtstreeks gevecht met Mike Powell en Carl Lewis bewijzen dat hij de beste verspringer van de wereld is. “Het zal een keiharde competitie worden”, voorspelde hij.

De deelname van Carl Lewis is echter onzeker geworden. De 34-jarige veteraan blesseerde zich afgelopen weekeinde bij een wedstrijd in Colorado Springs aan zijn hamstrings. Hij is naar huis in Houston gegaan om zich te laten behandelen. “Als ik niet honderd procent fit ben, zal ik niet meedoen aan de WK”, zei hij.