Mladic: leider van moslims in Zepa vermoord

SARAJEVO, 31 JULI. De leider van het Bosnische leger in Zepa, Avdo Palic, is vermoord en een ander lid van de moslim-delegatie die onderhandelde met de Bosnisch-Servische legerleiding over de capitulatie van de enclave is geïnterneerd. Dat heeft Ratko Mladic, de Bosnisch-Servische legerleider, aan de VN meegedeeld.

Precies twee dagen duurden de capitulatiebesprekingen tussen de Bosnische Serviërs en vier moslim-afgevaardigden uit de stad Zepa. Toen had Ratko Mladic kennelijk genoeg van de impasse waarin de besprekingen waren geraakt. Voor Mladic bewering dat Palic is vermoord, zijn nog geen bewijzen voorhanden, maar een woordvoerder van het Bosnische regeringsleger in Sarajevo trekt zijn dood niet langer in twijfel.

Naar schatting drieduizend inwoners van Zepa houden zich nog schuil in de bergen. Vijftienhonderd van hen zouden bewapend zijn, maar slechts tweehonderd kunnen volgens de VN worden beschouwd als professionele soldaten. In Pale verklaarde een Bosnisch-Servische commandant die anoniem wenst te blijven dat de troepen van Mladic langs de paden en de waterbronnen in de bergen rondom Zepa patrouilleren, in een poging de vluchtelingen te verdorsten en te verhongeren.

De delegatie uit Zepa probeerde een veilige aftocht te krijgen voor de 1.500 Moslim-strijders. De Bosnische Serviërs hebben de gesprekken inmiddels eenzijdig afgebroken omdat de Bosnische regering weigert in te gaan op de Servische eis dat de verdedigers van Zepa zich eerst overgeven, alvorens kan worden overgegaan tot een wederzijdse ruil van krijgsgevangenen. De Bosniërs vrezen een herhaling van de gebeurtenissen in Srebrenica, waar nog altijd enkele duizenden moslims worden vermist. Volgens een VN-woordvoerder is een groot aantal van hen door de Bosnische Serviërs 'verminkt en vermoord'.

Generaal Mladic is inmiddels uit Zepa vertrokken. Een VN-woordvoeder stelde dat de Serviërs er “schoon genoeg van hebben drie brigades in Zepa gelegerd te hebben in de strijd tegen een stelletje boerensoldaten, terwijl ze ondertussen in Bihac terrein dreigen te verliezen”. Vrijdag en zaterdag staken Bosnisch-Servische troepen een groot deel van Zepa in brand en plunderden de huizen. Na de val van Zepa, zijn bijna vijfduizend inwoners van de stad gedeporteerd naar gebieden die onder controle staan van de Bosnische regering. In strijd met de afspraken haalde het Bosnisch-Servische leger uit de laatste twee konvooien 36 vluchtelingen die “als krijgsgevangenen” zullen worden behandeld. (Reuter,AP,AFP)