Miljardenbod Hanson

LONDEN, 31 JULI. Het Britse conglomeraat Hanson heeft een bod van 2,5 miljard pond (6,2 miljard gulden) uitgebracht op Eastern Electricity, het op één na grootste stroomdistributiebedrijf in Groot-Brittannië. De directie van Eastern heeft ermee ingestemd. Het is het derde bod in de Britse elektriciteitssector binnen drie weken. In de twee andere gevallen gaat het om ongewenste overnamepogingen.

Hanson wil 975 pence per aandeel betalen. Dat is bijna 40 procent meer dan de slotkoers van 700 pence die afgelopen vrijdag werd opgemaakt op de Londense effectenbeurs. Vanmorgen schoot de koers na de bekendmaking van het bod omhoog naar 923 pence.

De Britse elektriciteitssector werd in 1990 geprivatiseerd. Er kwamen toen twaalf regionale distributiebedrijven. Eastern Electric, gevestigd in Ipswich, behoort tot de rendabelste. Maar ook de rest van de sector is zeer winstgevend. Dat heeft geleid tot een ware jacht op de betrokken bedrijven. (ANP)