Leden Moslim Broederschap in Egypte in arrest

KAIRO, 31 JULI. De Egyptische veiligheidspolitie heeft vorige week 270 leden van de fundamentalistische Moslim Broederschap gearresteerd. Dat heeft het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken zaterdag bekendgemaakt.

De arrestaties hadden plaats, aldus de verklaring, in de provincies Menoufia en Alexandrië waar de gearresteerde leden van de Broederschap zomerkampen bezochten. De politie zou tot arrestatie hebben besloten na de activiteiten in de kampen een week lang geobserveerd te hebben. “We zagen dat de mannen gewelddadige karate- en kung fu-oefeningen uitvoerden. Door deze oefeningen zijn ze in staat om de oorlog te voeren die hun leiders van hen vragen”, aldus de verklaring.

Een woordvoerder van de Broederschap heeft inmiddels ontkend dat er op de kampen sprake was van illegale activiteiten. “De regering zoekt gewoon een excuus om ons aan te pakken. De autoriteiten hebben hun goedkeuring verleend aan deze kampen waar gewone sporten worden beoefend. Dit is niet het eerste zomerkamp dat deze mannen bezoeken.”

De Moslim Broederschap is de oudste fundamentalistische organisatie in Egypte. Zij werd in 1928 opgericht. De beweging wil een maatschappij die gebaseerd is op de regels en wetten van de islam maar is (in tegenstelling tot de moslim-extremistische beweging Gama'a al-Islamiya) tegen het gebruik van geweld. Onder Nasser werd de Broederschap in 1954 verboden en zwaar vervolgd maar onder Sadat werden haar activiteiten sinds het begin van de jaren zeventig weer getolereerd.

Vanaf het begin van dit jaar echter worden er geregeld een groot aantal leden van de Broederschap opgepakt. Volgens de autoriteiten in Kairo onderhoudt de Broederschap contacten met gewapende moslim-extremisten. Ook zouden haar leden betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de mislukte aanslag op de Egyptische president Moubarak, op 26 juni in de Ethiopische hoofdstad, Addis Abeba.

In Egypte zelf is er kritiek geuit op de recente golf van arrestaties. “Het lijkt er op dat zij (de Egyptische regering red.) hun (leden van de Broederschap red.) duidelijk willen maken dat het vreedzame alternatief verdwijnt. Maar wat is dan het alternatief? Geweld.”, aldus de gezaghebbende commentator Fahmi Howeidi in het semi-offiële dagblad Al-Ahram. (Reuter, AP)