Klezmokum

Klezmokum: Jew-azzic Park (BVHAAST 9506)

Zo'n huis waar de kranen tikken, de vloeren kraken, en het hang-en sluitwerk piept en knarst, in zo'n huis, allerminst luxe maar wel gezellig doorleefd, waan je je bij Klezmokum, de joodse 'jazzclub' van pianist Burton Greene. Hij werd in '37 in Chicago geboren, maar woont al een kwart eeuw in Amsterdam, waar hij, vrijgesteld van inburgeringstoetsen - wie tomato-ketchup kent, is natuurlijk geen allochtoon - vrijelijk kon spelen met van alles en nog wat: free jazz, bebop, mainstream en tenslotte ook klezmer, de muziek van zijn jiddisch/Amerikaanse jeugd. In '92 verscheen de eerste Klezmokum cd met in de hoofdrol de eminente Michael Moore. Op Jew-azzic Park, een wat al te geinige titel, is de laatste vervangen door twee andere klarinettisten, Perry Robinson en Hans Mekel, daarnaast is ook Patricia Beysens actief, meestal vocaal, maar soms ook op trompet.

De muziek rammelt, net als het beschreven huis bij vlagen behoorlijk, maar er staat veel tegenover; lieflijke poëzie in Moldavian Hora, een duet voor Greene en Robinson, en het slaapliedje (?) Et Share Ratson, schrijnende 'Weltschmerz' in het vocale Rifkele en in Dedication van Burton Greene zelf met twee ingehouden snikkende klarinetten. Amsterdam huilt intens, maar nu eens zonder genever en trekzak.

    • Frans van Leeuwen