Instituut pleit voor nieuw orgaan voor milieu bij VN

WASHINGTON, 31 JULI. Het instituut voor milieu-onderzoek Worldwatch in de VS vindt dat de Verenigde Naties meer moeten doen aan de bescherming van het milieu. Het is volgens het instituut noodzakelijk de bevoegdheden van de VN sterk uit te breiden. Het huidige milieuprogramma van de VN zou moeten worden vervangen door een nieuw.

Het instituut constateert met instemming dat de VN de afgelopen jaren veel meer zijn gaan doen aan de bescherming van het milieu, aldus een rapport dat afgelopen zaterdag in Washington werd uitgegeven. Sinds de oprichting van de VN zijn er meer dan 170 akkoorden over milieubescherming gesloten. Geen enkele regering kan in zijn eentje mensen beschermen tegen bedreigingen als het gat in ozonlaag, klimaatveranderingen of de problematiek van overbevissing, aldus het instituut.

Een nieuw orgaan in de VN voor milieu moet gevestigd worden in New York of Genève. Het huidige VN-milieuprogramma UNEP is gevestigd in Nairobi. Het WorldWatch-instituut vindt dat te ver weg van de belangrijkste VN-centra.

Ook het budget zou moeten worden verhoogd. In 1992 kreeg het VN-milieuprogramma 214 miljoen dollar. Volgens het WorldWatch-instituut zou het budget gelijk moeten worden getrokken met andere VN-organen zoals het VN-ontwikkelingsbureau, dat 2,2 miljard dollar uitgeeft of het VN-kinderfonds, dat een budget heeft van acht miljard dollar.