Hockey-elftal heeft problemen met strafcorner

LAREN, 31 JULI. De Nederlandse hockeyploeg heeft een on-Nederlands probleem. Ruim twee weken voor de start van het Europees kampioenschap in Dublin loopt het absoluut niet met de strafcorner. En dat baart zorgen.

Verleden week werd in twee oefenwedstrijden tegen Ierland uit 21 pogingen niet één keer gescoord. Mede daarom werd zelfs één duel verloren van de Ieren. Afgelopen weekeinde ging het tegen Polen (6-0 en 4-0) iets beter. Er viel drie keer direct of indirect een doelpunt uit een strafcorner. In totaal kreeg Oranje wel zeventien strafcorners. “Dus hebben we het niet goed gedaan”, oordeelde bondscoach Roelant Oltmans na afloop.

Nederland heeft in Floris-Jan Bovelander en Taco van den Honert twee grote cornerspecialisten. Beiden zijn er momenteel niet bij. De eerste heeft bedankt wegens studie-verplichtingen en de tweede wil voorlopig tijd vrijmaken voor andere dingen. Oltmans dacht de afwezigheid van de specialisten op te kunnen vangen met andere schutters. Spelers als Erik Jazet (Bloemendaal) en Wouter van Pelt (HDM) slaan bij hun clubs zeer redelijke strafcorners. In het Nederlands elftal blijken ze echter zeer wisselvallig te zijn, mede omdat ze nog moeten wennen aan hun nieuwe partners bij het aanslaan en stoppen.

Coach Oltmans probeerde daarom ook nog Bram Lomans uit. De talentvolle speler van Jong Oranje behoort tot de beste cornermannen van Nederland. Maar hij haalt in het veld nog lang niet het internationale niveau van de rest van het elftal. Oltmans had gedacht dat probleem op te lossen door met gebruik van de nieuwe wisselregel hem alleen voor de corners in te zetten. De coach oordeelde echter dat het voortdurende invallen een “te grote mentale belasting” voor de onervaren Lomans zou betekenen.

Oranje moet het nu dus doen met de huidige spelersgroep. Jazet en Van Pelt lijken nog steeds de eerst aangewezenen om de corner te slaan. Van Pelt kreeg tegen Polen ruim de gelegenheid, maar hij had weinig succes met zijn pushes. “Op de training gaan ze er wel in”, zei Oltmans. De coach heeft nog twee weken de tijd. Deze week zal er in Breda hard op de strafcorner worden getraind. Ook zullen verscheidene varianten verder worden ingestudeerd. Het liefste zou Oltmans die niet nodig hebben, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. “We moeten een spel gaan spelen met onze tegenstanders”, aldus de coach.

Door het uitblijven van succes bij de strafcorner zijn doelpunten zeldzamer geworden. “Normaal gingen van de eerste drie corners er altijd wel één of twee in. Dat haalde dan snel de druk bij de ploeg weg. Nu niet. Nu kan elke fout in de verdediging dodelijk zijn”, aldus Oltmans. Hij houdt echter moed. “Pakistan werd vorig jaar in Australië wereldkampioen zonder één strafcorner te maken”, stelt hij lachend.

Bovelander en Van den Honert zullen bovendien in de toekomst beiden in de nationale ploeg terugkeren. Daarom lijkt de bezorgdheid van Oltmans overdreven. Een paar toernooien zonder de specialisten spelen is misschien zelfs goed voor de ontwikkeling van anderen. Het aanstaande EK geldt echter tevens als kwalificatie-toernooi voor de Olympische Spelen, volgend jaar in de Verenigde Staten. De Europese kampioen plaatst zich rechtstreeks voor Atlanta. De andere ploegen moeten zich eind januari op een toernooi in Barcelona alsnog kwalificeren. En dat zou voor de Nederlanders slecht uitkomen omdat het evenement en de voorbereiding daarop in de winterpauze van de nationale competitie vallen en er voor overbelasting van de spelers moet worden gevreesd.

Wat de vervanging van Bovelander en Van den Honert in het elftal betreft is Oltmans er nog niet uit. “Maar ik kom steeds dichterbij.” Mogelijk zal Delissen in de rol van Van den Honert als 'hangende spits' worden geposteerd. Brinkman komt dan centraal op het middenveld te staan en Van Pelt rechts. Aanvoerder Delissen, die gisteren drie van de vier treffers maakte tegen Polen, voelt daar wel voor.

Verder zijn er twee mogelijkheden om de door de afwezigheid van Bovelander open gevallen plaats links op het middenveld op te vullen. Zowel Klein Gebbink als Van Heeswijk komt daar voor in aanmerking. Wordt er voor de eerste gekozen dan komt Delmee in de verdediging te staan, met de keuze voor Van Heeswijk blijft Klein Gebbink linksachter.

    • Hans Klippus