Heerenveen steeds enthousiaster over zomeravond-voetbal; De voorzitter weet het als eerste: 'We go to Bordeaux'

HEERENVEEN, 31 JULI. In de moderne bestuurskamer van het Abe Lenstra-stadion houdt Riemer van der Velde, voorzitter van Heerenveen, de televisie met teletekst scherp in de gaten. Als eerste ontdekt hij wie de volgende tegenstander wordt van de Friezen in de Intertoto-competitie. “We go to Bordeaux”, klinkt het met voldoening uit zijn mond, nadat duidelijk wordt dat de Fransen Eintracht Frankfurt de weg hebben versperd naar de kwartfinales.

Heerenveen verkeert in een soort Europa-Cuproes, zij het op bescheiden niveau. Het team van trainer Foppe de Haan is al vroeg in vorm geraakt en mocht tot nog toe niet klagen over de kwaliteit van de tegenstanders. Zaterdag bleek ook FC Farul Constanta uit Roemenië niet opgewassen tegen Heerenveen (4-0).

Het zou geen schande zijn als woensdagavond in Bordeaux, waar Richard Witschge schijnt te excelleren, al een einde komt aan het Europese zomeravond-avontuur. Daarom wil Van der Velde best een voorlopige tussenbalans opmaken. Tenslotte is hij het geweest die vorig seizoen tot grote schrik van de technische staf én de spelers het idee opperde om in te schrijven voor de Intertoto-competitie.

Volgens De Haan een gedachte die tot stand kwam uit een “groot gevoel voor commercie” van de voorzitter. In een zomer zonder internationaal landentoernooi en in een voetballoze periode zou de aandacht al snel op Heerenveen worden gericht, verwachtte Van der Velde. Niet in de laatste plaats op hoofdsponsor Batavus, dat in Europa wat vestigingen heeft. Zaterdagavond droeg het team zelfs het nieuwe rood-zwarte away-shirt dat geheel overeenkomt met de kleuren van de fietsenfabriek.

Promotie vormde dus een van de drijfveren van Van der Velde. De kans dat Heerenveen immers in staat zou zijn om de twee plekken voor het UEFA-Cuptoernooi te bemachtigen, de hoofdprijzen van het opgesmukte Intertoto-evenement, was op voorhand niet zo groot. Zijdelings speelde het opdoen van internationale ervaring wel een rol. De Haan reageerde aanvankelijk nogal sceptisch, maar begon later ook voordelen te zien. “Als je creatief weet om te springen met deze competitie is het toch de moeite waard. Niemand van de spelersgroep heeft het gevoel dat hij over de kling wordt gejaagd. Normaal is een voorbereiding van vijf weken altijd haastwerk. Nu kun je heel rustig tussen de wedstrijden door trainen.”

Het is de vraag of de weg komend seizoen niet te lang wordt voor de Heerenveners. Met name in geestelijk opzicht. Als er straks in het tweede helft van het seizoen niets meer valt te winnen, kan de ploeg behoorlijk wegzakken. Daarnaast blijft het gevaar aanwezig dat enkele spelers geblesseerd, of niet fit, aan de competitie moeten beginnen. En dan is er geen tijd meer voor herstel.

De Haan durft deze stellingen niet tegen te spreken. Hij zag zijn spits Erik Tammer zaterdagavond al met een schouderblessure uitvallen. Jon Dahl Tomasson ontkwam aan een ernstige kwetsuur nadat een Roemeen vervaarlijk op hem ingleed. Maar Van der Velde tilt niet zwaar aan deze gevaren. “Ik reken op het vakmanschap van de medische staf die heel goed in staat is om geblesseerde spelers op te lappen. Bovendien beschikken we momenteel niet over een smalle selectie.”

Voor extra inkomsten hoeft Heerenveen - en waarschijnlijk geen enkele Nederlandse club - niet aan de Intertoto-competitie deel te nemen. De thuiswedstrijden worden in de vakantieperiode matig bezocht. In de competitie is Heerenveen bijna elke keer uitverkocht, bij de drie Intertoto-wedstrijden was het Abe Lenstra-stadion steeds met 6500 toeschouwers halfvol. Van inkomsten aan tv-rechten en bordreclame ontvangt de thuisclub 44 procent. De rest gaat naar de UEFA en de tegenstanders.

De recettes worden gedeeld op basis van zestig en veertig procent, respectievelijk voor de thuisclub en de bezoekende club. “We mogen al blij zijn als we quitte draaien”, meent Van der Velde. “We zijn niet aan deze competitie begonnen om er aan te verdienen, maar het mag geen geld gaan kosten. De reizen betaal je natuurlijk zelf.” De voorzitter maakt er geen geheim van dat alle spelers na het bereiken van de kwartfinales een premie van duizend gulden ontvangen. Daarnaast delen ze nog enigszins mee in de winst.

Ondanks de hoge kosten en de tegenvallende revenuen, is er geen haar op het hoofd van Van der Velde die spijt heeft van deze onderneming. “De deelname aan de Intertoto heeft ons veel publiciteit opgeleverd. Na onze ervaringen denk ik dat volgend seizoen de hele eredivisie wel mee wil doen. Bij Groningen zijn ze al even positief. We kunnen nu tegen Bordeaux bekijken waar we internationaal staan.”

Heerenveen heeft het afgelopen half jaar voor tweeëneenhalf miljoen aan nieuw spelersmateriaal geïnvesteerd. De onverwacht hoge inkomsten aan reclame in het stadion maakte dit mogelijk. De club verdiende daardoor vorig seizoen een miljoen meer dan begroot. Voor Roberto Straal (ex-MVV), de Deen Jon Dahl Tomasson en Jeffrey Talan werd ieder ongeveer een half miljoen betaald. Alex Pastoor (ex-Volendam) en Romeo Wouden (ex-Dordrecht'90) kwamen voor vier ton naar het Friese Haagje. Vooral de laatste, toch al jarenlang een bekende verschijning aan de Krommedijk, vormt de laatste weken een openbaring bij Heerenveen.

Tegen FC Farul zorgde de linksbuiten voortdurend voor aantrekkelijke acties. Nadat Regtop twee keer had gescoord, bereidde de geboren Amsterdammer in de tweede helft de derde treffer voor en nam hij de vierde zelf voor zijn rekening. De topclubs barsten kennelijk van de linksbuitens, want ze hebben geen enkele interesse getoond in Wouden die vorig seizoen bij de degradant goed was voor twaalf treffers (ter vergelijking: Overmars bleef bij Ajax steken op acht). Heerenveen kan voor een relatief laag bedrag nog veel plezier beleven aan deze snelle aanvaller die in tactisch opzicht de laatste weken wat werd 'bijgespijkerd'.

Foppe de Haan: “We leren hem meer mee te denken. Bij Dordrecht was hij gewend alleen op lange ballen te lopen.” En Riemer van der Velde tenslotte: “Hij heeft alles om de lieveling van het publiek te worden.”

    • Erik Oudshoorn